Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Rik Torfs over oprukken Taliban in Afghanistan: “Zwak Europa”

Simon Segers

Op Twitter laat professor Rik Torfs (KU Leuven) zich uit over de recente veroveringen van de moslimextremistische Taliban in Afghanistan. Hij is van mening dat het terugtrekken van de Amerikaanse troepen een vergissing was. Verder is hij niet verbaasd dat de Europese strijdmachten geen actie ondernemen. “We zijn voor de rest van de wereld ongeloofwaardige moraalridders geworden.”

Deze ochtend werd Ghazni, een stad nabij de hoofdstad Kabul, veroverd door de Taliban. Dit werd bevestigd door lokale functionarissen en de Taliban zelf. Dankzij het vertrek van het Amerikaanse leger konden de moslimextremisten een nieuw offensief lanceren. Zij hebben ondertussen al tien provinciehoofdsteden veroverd. Ghazni ligt 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Ook Pul-e-Khumri, een provinciehoofdstad 200 kilometer ten noorden Kabul werd eerder deze week veroverd. Hiermee komen de strijders gevaarlijk dicht bij de sterk verdedigde hoofdstad.

De voormalige rector van de KU Leuven gelooft niet dat de hoofdstad het lang zal volhouden. “Kabul valt mogelijk al binnen 90 dagen”, schrijft hij op Twitter. Hij wijst met de vinger naar de Amerikaanse president Biden en Europa voor de nefaste, militaire ontwikkelingen in Afghanistan. “Joe Biden trok de Amerikaanse troepen op onverantwoorde wijze terug. En uiteraard heeft het zwakke Europa geen enkel antwoord. We zijn voor de rest van de wereld ongeloofwaardige moraalridders geworden.”

Gerolf Annemans

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) reageerde op Torfs’ de tweet: “Integendeel helaas. Een grote meerderheid in het Europees Parlement wil vastberaden zo veel mogelijk van deze Afghanen opnemen en herverdelen over de lidstaten. Zij brengen hun bevolking binnen in een voorheen nooit gezien sociaal en cultureel experiment.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

12 gedachten over “Rik Torfs over oprukken Taliban in Afghanistan: “Zwak Europa””

  1. Wat mij vooral opvalt, is het totale gebrek aan focus op een regionale oplossing. Waarom financiert Pakistan de Taliban? Wat zijn de rollen en het beleid van de buurlanden – Iran, Pakistan, Tadzjikistan en vervolgens Rusland en Iran. Alsof de betrokkenheid van Amerika een tragedie heeft voorkomen, wat een grap. Afghanistan zal een oefenterrein worden voor moslim terroristische facties en het zal de hardliners van Iran verder motiveren en aanmoedigen. Dit land is een tragedie. Hoe noem je anders een plaats die wordt geregeerd door islamitische fanatici die vrouwen verbieden om te leren? Dit was allemaal voorspeld. Waarom is iemand verbaasd?

  2. Hoeveel miljoenen Afghanen wil Rik Torfs huisvesten (op zijn kosten)? Denkt hij nu werkelijk dat onze sociale zekerheid de missie van België als asiel- en immigratieland voor de derde wereld aankan?

  3. Nu wat kan men nog doen om deze bevolking te helpen miljarden staken de Amerikanen in dit land zij hielden nog net hun hand niet vast als ze gingen kakken opleidingen scholingen begeleiding bescherming en militaire materiaal om u tegen te zeggen nu blijkt dat velen nog steeds de Taliban goed gezind zijn waardoor zij zo snel kunnen oprukken dus het is zoals Bidon zij nu moeten ze zelf maar eens bewijzen hoe erg ze die vrijheid willen en heeft hij geen gelijk toen Amerika daar neerstreek was het niet goed nu ze weggaan is het ook niet goed is alles de schuld van het westen wanneer zulke landen interne problemen hebben en die steeds met geweld willen oplossen en natuurlijk is dit erg maar ons alle ellende van de wereld toeschuiven vind ik belachelijk

  4. Beste Alexander, Kristien
    Misschien hebben jullie een andere tekst dan wat ik lees, maar ik kan nergens uit opmaken dat Rik Torfs spreekt van Afghanen die naar hier zouden komen, en al zeker niet in de miljoenen. Dat er waarschijnlijk in grote getallen naar de EU zullen komen staat buiten kijf maar dat schijft of zegt Torfs niet.
    Wel spreekt Annemans dat de EU massaal Afghanen wil opnemen.
    Maar dat is dan de intentie van de EU (tegen de wil van het autochtone EU bevolking), niet die van Gerolf Annemans.
    Niet op de boodschapper schieten.

  5. De concessies op de bodemschatten van Afghanistan zijn in handen van China en in mindere mate India. Die willen exploiteren en geld zien. Het Chinese leger is grootmacht 3 die het land binnenvalt.

  6. Ik blijf me afvragen waar al die Afghanen blijven vandaan komen. Het loopt hier al vol met hen, de ene moskee na de andere schiet als een paddenstoel uit de grond, het straatbeeld veranderd compleet en nu zouden er terug honderdduizenden aangekondigd worden. Eén ding is zeker: de EU kon de bankencrisis niet aan, kon de migratiecrisis niet aan, en kon de coronacrisis niet aan, dus op de EU moeten we niet rekenen.

  7. Hetzelfde scenario als in Irak een aantal jaren geleden. Kerry reist de wereld af om oorlog aan te wakkeren. Hij slaagt daar aardig in, nu in Afghanistan. Uiteraard zullen de Amerikaanse troepen massa’s militair materieel achterlaten dat zal worden gebruikt door de Taliban.

  8. Wat hebben de Amerikanen na al die jaren in Afganistan bereikt ? Even veel (of beter gezegd : weinig ) als o.a. eertijds in Vietnam. De biljoenen dollars die buitenlandse missies gekost hebben (en nog kosten) kunnen m.i. veel beter geïnvesteerd worden in o.a. de verwaarloosde infrastructuur in hun eigen land.
    Ook Biden beseft dat zijn populariteit zeker niet zal groeien als er honderden bodybags verstuurd worden.
    Recente conflicten in Azië en Afrika hebben trouwens aangetoond dat buitenlandse bemoeienissen bijna nooit tot vrede leiden. De Amerikanen hebben daar reeds voldoende ervaring mee.
    Ik vraag me inmiddels wel af welke rol de UNO vandaag nog speelt op het wereldtoneel. Die van ‘Schuppen zot”?

Plaats een reactie

Delen