Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk en Verenigd Koninkrijk rond om illegale Kanaalmigratie te bespreken

Niels Geerinck

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zal zijn Britse collega Priti Patel treffen op de G7 in Londen. De twee zullen daar de steeds verder oplopende migratie over het Engels Kanaal bespreken. Het Verenigd Koninkrijk gaat gebukt onder een toename van illegale migranten die per boot aan de Britse kust toekomen.

Na erg lang aandringen wil Frankrijk eindelijk rond de tafel zitten om de migratiecrisis in het Kanaal te bespreken. Het overleg komt er waarschijnlijk nadat Patel aangaf de beloofde 54,2 miljoen Britse Pond te in te zullen trekken, indien Frankrijk niet meer onderneemt om boten met illegale migranten te onderscheppen. Bij onderhandelingen in juli kwamen de twee landen tot een akkoord. Hierbij beloofde Frankrijk om meer patrouilles langsheen de Franse kust uit te voeren.

Kapot asielsysteem

Afgelopen dinsdag was er volgens de woordvoerder van de Britse regering toch reden tot positiviteit. Volgens hem werken de Franse en Britse collega’s samen aan de uitvoering van de gemaakte akkoorden. “De financiering in november had al geleid tot meer patrouilles en verbeterde communicatie tussen beide kustwachten”, zo klinkt het.

De Britse regering benadrukt dat ze het Europees asielsysteem willen afwenden en dat de aanpak van mensensmokkelaars hoog op de agenda staat. “We blijven vastbesloten dat we het verdienmodel van de mensensmokkelaars zullen doorbreken. De overtocht op het Kanaal is extreem gevaarlijk.”

Afgelopen jaar maakten al meer dan 12.600 mensen de oversteek richting de Britse kust. Het Binnenlands ministerie liet weten dat er begin deze week opnieuw bijna 800 niet-reguliere migranten de oversteek gemaakt hebben. Deze toename kwam er na een periode van ‘rust’ doordat het weer te slecht was om de oversteek te maken.

“Sleep de boten terug naar Calais”

De regering van Boris Johnson krijgt al langer kritiek op de aanpak van de Kanaalmigratie. Zo viel Brexit-politicus Nigel Farage de Britse minister voor Binnenlandse Zaken aan omdat ze te laks omspringt in de strijd tegen de illegale migratie. Volgens hem is er slechts één efficiënte aanpak van de crisis. “Sleep de boten terug naar de haven van Calais.”, zo zei hij.

“Je kunt drones de lucht insturen, je kunt doen wat je wilt. Maar niets van dit alles maakt een verschil wanneer elke keer dat een boot de Britse wateren oversteekt, ze naar Dover worden gebracht, worden verwerkt, tandheelkundige zorg krijgen, gezondheidszorg krijgen, onderdak krijgen in viersterrenhotels en £ 38 per week zakgeld ontvangen en drie maaltijden per dag. Want dat is wat we doen. We moeten de boten terugslepen naar de haven van Calais. Dat zou Brussel en Frankrijk gek maken en ze dwingen om met ons eindelijk te gaan praten“, zo reageert hij.

Volgens Farage maakt Frankrijk misbruik van de migratiecrisis om politiek de druk op Groot-Brittannië op te voeren. Hij ziet het als een vergelding voor Brexit. Frankrijk wees al meermaals een overleg om tot een gezamelijke aanpak van de migratie te komen af. “Macron wil niet praten met ons. De top die op de planning stond is, gaat alweer niet door. De Fransen genieten momenteel van de moeilijkheden die wij ondervinden. Er is hier sprake van wraak voor Brexit, let op mijn woorden“, aldus Farage.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Frankrijk en Verenigd Koninkrijk rond om illegale Kanaalmigratie te bespreken”

Plaats een reactie

Delen