Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Meer dan 100.000 Catalanen betogen voor onafhankelijkheid

Wijnand Meeus

Meer dan 100.000 Catalanen kwamen zaterdagavond op straat om onafhankelijk te eisen. Dit doen ze enkele dagen voor de onderhandelingen starten tussen de Spaanse federale regering en de Catalaanse regionale overheid.

Volgens de separatistische burgerbeweging ANC, die het initiatief nam voor de betoging, waren er zelfs 400.000 manifestanten. De betoging vond plaats op Diada, de nationale feestdag van Catalonië. Voor de verspreiding van het coronavirus doken op de jaarlijkse betoging vaak meer dan een half miljoen mensen op. In 2011 waren het er zelfs 1,8 miljoen.

Er werden zaterdag ook speeches gehouden, waarin het recht op zelfbeschikking werd verdedigd. Of premier Pedro Sánchez zal toestaan dat de Catalanen opnieuw een referendum houden over onafhankelijkheid, is weinig waarschijnlijk. Bij het referendum van 2017 stemde meer dan de helft van de Catalanen voor de onafhankelijkheid, maar Spanje erkende die uitslag niet. Ook binnen de regionale regering zijn de separatisten het niet eens over welke weg men moet bewandelen naar onafhankelijkheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

3 gedachten over “Meer dan 100.000 Catalanen betogen voor onafhankelijkheid”

Plaats een reactie

Delen