Carles Puigdemont (Shutterstock)

Carles Puigdemont (Shutterstock)

Uncategorized

Puigdemont opgepakt in Italië

Pieter Van Berkel

De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont is opgepakt op het Italiaanse eiland Sardinië.

De Catalaanse politicus was van plan deel te nemen aan lokale politieke meeting op Sardinië. Het Italiaanse gerecht moet nu beslissen of hij uitgeleverd wordt aan Spanje.

Puigdemont woonde sinds oktober 2017 in België. Tegen hem liep een internationaal arrestatiebevel. Spanje wil hem vervolgen vanwege zijn rol in het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië en de nasleep ervan. Er hangt hem een celstraf van 25 jaar boven het hoofd.

Zijn onschendbaarheid werd dit jaar al opgeheven door het Europees Parlement. Hij heeft dat juridisch aangevochten maar er viel nog geen definitieve uitspraak. In 2018 werd Puigdemont al eens opgepakt in Duitsland. Toen werd hij niet uitgeleverd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Puigdemont opgepakt in Italië”

  1. Daar zijn we dan eindelijk vanaf van die nationalist , altijd met die onafhankelijkheid hoe durven ze wel , 20jaar wegsteken dan zullen ze wel anders piepen , Europa heeft groot gelijk al rechtse rakkers of anders denkenden moeten er uit . mooi he z’on vrijheid !

  2. Sympathieke man, maar beetje voortvarend, zowel bij het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid als door zijn reizen vanuit België. Was al eens opgepakt in Duitsland. Hij moest gewoon weten dat men op de loer ligt. Wil hij Spanje tarten ? Dan speelt hij hoog spel met zijn eigen leven. Een oplossing voor Catalonië komt niet dichterbij onder een socialistische regering. Ook in België zijn de socialisten geen bondgenoten van autonomie voor de regio’s. Ze scharen zich bij de belgicisten. Nochtans : komen zij niet op voor “de mensen” en voor de “matekes” ?

  3. Hij en gelijkgestemden wilden onafhankelijkheid en we hebben het hier niet over revolutie en hij wordt gearresteerd. De EU steunt de Schotse onafhankelijkheid, maar steunt niet het Catalaanse verlangen naar hetzelfde. Hypocrieten. Trouwens volgens zijn Advocaat werd zijn cliënt geboeid op basis van een arrestatiebevel dat in feite “opgeschort” is. Geen goede zet om een werkelijk democratisch gekozen president/politicus te arresteren omdat hij doet wat zijn electoraat wilde.

Plaats een reactie

Delen