Een archiefbeeld uit 2019 van Pukkelpop, in niet-coronatijden.

Een archiefbeeld uit 2019 van Pukkelpop, in niet-coronatijden.

Uncategorized

Pukkelpop krijgt 1,8 miljoen euro terug: “Show us the money”

Wim De Smet

De organisatoren van Pukkelpop krijgen van de Vlaamse overheid mogelijk 1,8 miljoen euro terugbetaald nadat hun festival werd afgelast. Bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) meldt dat er intussen al 400.000 euro werd overgemaakt.

Pukkelpop werd deze zomer afgeblazen omdat de initiatiefnemers zich realiseerden dat het organiseren van een groot festival onmogelijk was geworden omwille van de coronamaatregelen. Iedere bezoeker zou onder meer een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen, en bleek onhaalbaar. Op dat moment had de organisatie al voor 1,8 miljoen euro aan kosten gemaakt.

Net omdat het festival werd afgeblazen door corona, diende Pukkelpop een dossier bij de Vlaamse overheid om de kosten terugbetaald te krijgen. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen onderzocht het dossier en stelt nu vast dat de afgelasting het gevolg is van de coronamaatregelen die door de overheid werden opgelegd. Volgens minister Crevits is de gevraagde 1,8 miljoen euro een maximumbedrag en is het nog niet zeker of die som volledig zal uitbetaald worden.

Kleine zelfstandigen

De organisatoren van Pukkelpop kregen van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) ook 500.000 euro toegestopt, onder meer voor de terugbetaling van de coronatests. Ook dat geld zal in rekening worden gebracht bij de terugbetaling. “Eerst moet de organisatie nog alle facturen en documenten indienen ter controle van de gemaakte kosten”, meldt het kabinet van Crevits. “Het moet bovendien om niet-recupereerbare kosten gaan. En de voorschotten moeten gebruikt worden om de onderaannemers te vergoeden. Het gaat daarbij om onderaannemers die personeel uit de technische werkloosheid haalden of ingezet hadden ter voorbereiding van de leveringen, voor het leveren van allerlei diensten, materialen of transport. Daarnaast zijn er veel kleine zelfstandige leveranciers die voor de minister minstens even belangrijk zijn.”

Klaarheid

Op de terugbetaling komt veel kritiek. Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) roept de organisatie op tot volledige transparantie. “Is Covid inroepen als excuus wel gerechtvaardigd als reden om gebruik te maken van het voorschot”, vraagt hij zich af. “Wat met het verkorte festival, dat enkele weken later wel gewoon kon doorgaan. Wordt dit in rekening gebracht? En wat met de eigen middelen van de kapitaalkrachtige vzw The Factory, het moederbedrijf achter Pukkelpop?”

Vande Reyde wijst er op dat nog voor aanvang het festival al veel bizarre vaststellingen werden gedaan, zoals het afzeggen van artiesten en onderaannemers. “Wie gebruikmaakt van overheidsgeld, moet volledige klaarheid bieden. Mijn oproep aan Pukkelpop blijft dan ook dezelfde: Show us the money.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

7 gedachten over “Pukkelpop krijgt 1,8 miljoen euro terug: “Show us the money””

  1. Wat een schandalige verkwisting van ONS belastinggeld. Ondernemers dragen ZELF het risico waar ze zich tegen kunnen laten verzekeren mits hoge premie en dito franchise. Waarom krijgen autochtone ondernemers die pech hebben en zwaar verlies lijden dan ook soortgelijke gunst niet, “alle Belgen gelijk voor de wet” (art 10 der Constitutie) en verbod op discriminatie (art 11 der Constitutie) ???????

Plaats een reactie

Delen