Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

China: steenkoolprijzen swingen de pan uit door koud weer

Niels Geerinck

De prijs voor steenkool is in China gestegen naar een absolute recordhoogte. Het land kampt momenteel met een energiecrisis door het koude weer in tal van regio’s. De Chinese overheid nam al enkele maatregelen om een verdere prijsstijging in te perken.

China kampt momenteel met een energie tekort. De verwarming van huizen, kantoren en openbare gebouwen kan met moeite worden voorzien doordat er heel wat energiecapaciteit naar de Chinese industrie hoort te gaan. Het land wordt momenteel overspoelt door koude temperaturen die enkel dreigen toe te nemen, door koude winden vanuit het noorden.

In zeventien van de dertig regio’s werkt men momenteel met rantsoenering, hierdoor ligt de productie van sommige fabrieken volledig stil. Een ton kolen kost 1669 yuan (224 euro), dit zou de hoogste prijs zijn die ooit werd gemeten. De stijging bedraagt nu al bijna 200 procent tegenover de steenkoolprijzen van vorig jaar.

De Chinese regering heeft intussen de binnenlandse steenkoolproductie exponentieel verhoogd en de stroomtoevoer naar alle energie-intensieve industrie afgesloten. Volgens de autoriteiten hebben de Chinezen niets te vrezen voor komende winter en werden de energievoorraden hiervoor al veiliggesteld.

China is één van de grootste economieën en vervuilers ter wereld. Het merendeel van hun industrie en energievoorzieningen wordt aangedreven door het gebruik van steenkoolcentrales. Het land werd al meermaals gewezen op de uitstoot maar weigert verdere actie te ondernemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “China: steenkoolprijzen swingen de pan uit door koud weer”

Plaats een reactie

Delen