Cubanen in Florida, VS, komen samen in sympathie met de onderdrukten in hun thuisland. - Afbeelding: Shutterstock

Cubanen in Florida, VS, komen samen in sympathie met de onderdrukten in hun thuisland. - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Cuba beschuldigd door mensenrechtenorganisatie omwille van “brute repressie”

Niels Geerinck

De Cubaanse regering wordt beschuldigd van willekeurige aanhoudingen, mishandelingen en het uitvoeren van schijnprocessen in de nasleep van de protesten afgelopen zomer. Toen kwamen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het falend communistisch beleid van het land.

Volgens de autoriteiten werden er meer dan duizend mensen gearresteerd. “Toen duizenden Cubanen in juli demonstreerden, reageerde de Cubaanse regering met een bruut optreden dat was ontworpen om angst in te boezemen en de oppositie te verpletteren” aldus de mensenrechtenwaakhond Human Rights Watch (HRW).

Mishandeling

De demonstraties deze zomer waren de grootste sinds 1958. Het land wordt immers geteisterd door een gigantische economische crisis, vanwege wanbeleid. Volgens HRW werden de vreedzame demonstranten en de oppositie willekeurig gearresteerd en in eenzame opsluiting geplaatst. Sommige gearresteerden werden geslagen of mishandeld, anderen werden dagenlang van hun slaap beroofd. Ook de families van de demonstranten werden bedreigd, zo zegt HRW.

De organisatie geeft aan dat tussen juli en oktober meer dan 150 mensen werden geraadpleegd om verklaringen af te leggen omtrent de wantoestanden. Velen van hen waren slachtoffers van het geweld, familieleden of advocaten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen