Mario Draghi - Afbeelding: Shutterstock

Mario Draghi - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

G20: “Taliban zal betrokken worden bij verdeling van humanitaire hulp”

Niels Geerinck

De G20-leiders zijn tot een akkoord gekomen over de betrekking van de Taliban bij het bieden van steun aan Afghanistan. De hulp zal worden ingezet via VN-agentschappen. Er dreigt een humanitaire crisis in het land, in navolging van de Afghaanse oorlogen en de machtswissel.

De nieuwe machthebbers in Afghanistan zullen betrokken worden bij de humanitaire missie in Afghanistan, dat beslisten de G20-afgevaardigen. Ze voegen eraan toe dat het geenzins om een erkenning van de Taliban als regering gaat.

Volgens internationale hulporganisaties bevindt het land zich op de rand van een “humanitaire meltdown“. Afghanistan was de afgelopen decennia voor meer dan 70 procent afhankelijk van buitenlandse steun. Die levenslijn werd ingetrokken nadat de nieuwe machthebbers het voor het zeggen kregen.

Volgens de voorzitter van de G20 Mario Draghi zal de hulp geboden worden via VN-agentschappen, hij benadrukt dat het niet om een erkenning van de Taliban gaat. “Om de humanitaire crisis aan te pakken zijn contacten met de Taliban nodig, maar dat betekent niet dat ze erkend worden. We moeten erkennen dat ze beoordeeld zullen worden op wat ze doen, niet op wat ze zeggen”, zo zegt hij. Draghi is van mening dat het een onmogelijke opdracht is om te helpen, zonder de Taliban te betrekken.

Russische top

De meest opvallende afwezigen waren de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping. Poetin zal op 20 oktober zelf een conferentie houden om de naweeën van de Afghaanse crisis te bespreken. Hiervoor nodigde hij de buurlanden Pakistan, India en Iran uit. Ook de Taliban zal met een delegatie plaatsnemen aan de onderhandelingstafel in Moskou.

Op de agenda staat ook de bespreking van de nakende vluchtelingencrisis. Rusland gaf al aan dat het zal weigeren Afghaanse migranten op te vangen, uit vrees voor terreur. Poetin wil deze onderbrengen in de buurlanden van Afghanistan.

“Positief omgaan met de wereld”

Het nieuws wordt door de Taliban uiterst positief ontvangen. De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken doet vanuit Doha een oproep tot “goede betrekkingen”. “De internationale gemeenschap moet met ons gaan samenwerken”, zei de minister van Buitenlandse Zaken Amir Khan Muttaqi. “Hiermee kunnen we de onzekerheid stoppen en tegelijkertijd kunnen we positief omgaan met de wereld”, aldus Muttaqi.

Muttaqi riep op om de Afghaanse reserves in het buitenland, goed voor zo’n 9 miljard dollar, vrij te geven. Hij is van mening dat de gelden ook moeten worden ingezet in de strijd tegen de Islamitische Terreurgroep Islamitische Staat (IS). “De kwestie Daesh is tot nu toe heel goed gecontroleerd door het islamitische emiraat. In plaats van druk uit te oefenen op ons, zou de wereld beter met ons samenwerken”, zo sloot hij af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “G20: “Taliban zal betrokken worden bij verdeling van humanitaire hulp””

Plaats een reactie

Delen