Een nieuwe karavaan is op weg naar Mexico-Stad en de Verenigde Staten. (Beeld: Twitter)

Een nieuwe karavaan is op weg naar Mexico-Stad en de Verenigde Staten. (Beeld: Twitter)

Uncategorized

Nieuwe karavaan illegalen op weg naar de VS

Damien Segers

Een nieuwe karavaan aan illegale migranten is vanuit Centraal-Amerika op weg naar de Amerikaanse grens. Op hun doortocht is het reeds tot aanvaringen gekomen met de Mexicaanse Nationale Garde. Zo meldt internationale nieuwsdienst Reuters.

Een nieuwe stroom aan illegale migranten op zoek naar een beter leven in de Verenigde Staten, is op weg naar de grens. Met ongeveer 3000 is de stroom beduidend kleiner dan de karavaans in 2018 en 2019. Toen trokken zo’n 7000 mensen naar de Amerikaanse grens in een tocht van meer dan 4000 kilometer. Toenmalig president Donald Trump bestempelde de karavaan als “een invasie“. De huidige karavaan zet nu koers richting Mexico-Stad, waarna velen de Verenigde Staten zullen willen bereiken. Ze hopen dat het beleid onder president Joe Biden meer kansen biedt op migratie. De leider van de karavaan, Irineo Mujica, zegt dat hij de groep eerst naar de hoofdstad leidt uit protest tegen het gebrek aan overheidssteun in het zuiden van het land.

President Trump voerde tijdens zijn beleid de “blijf in Mexico”-regel in. Die regel zorgde ervoor dat asielzoekers gedurende de hele procedure in Mexico moesten blijven. President Biden schafte deze regel af na zijn aantreden, maar zijn beslissing werd tenietgedaan door een Texaanse federale rechter. De Texaanse grenspolitie treedt ook hard op tegen illegalen. Zo worden migranten op vluchten gezet terug naar hun land van herkomst, of ondergebracht in overvolle asielcentra. Onder president Trump berichtten de media massaal over deze zogenaamde “kinderen in kooien“. Onder President Biden is in de praktijk echter niet veel veranderd.

In totaal werd tijdens het afgelopen recordjaar meer dan 1,7 miljoen mensen opgepakt aan de grens tussen Amerika en Mexico. De meesten hiervan werden teruggestuurd naar het land van herkomst.

Aanvaring met Nationale Garde

Tijdens de tocht richting Mexico-Stad moest de karavaan passeren langs een controlepunt van de Mexicaanse Nationale Garde. Vierhonderd agenten waren ter plekke om de karavaan tegen te houden. Ondanks hardhandig optreden en enkele schermutselingen slaagden vele migranten om toch door te breken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

1 gedachte over “Nieuwe karavaan illegalen op weg naar de VS”

Plaats een reactie

Delen