De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Foto Shutterstock

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Foto Shutterstock

Uncategorized

Oostenrijks bondskanselier Kurz treedt af na corruptieschandaal

Simon Segers

Sebastian Kurz, de leider van de christendemocratische ÖVP en bondskanselier van Oostenrijk, heeft aangekondigd zijn ontslag te zullen indienen als leider van de regering. Omwille van een corruptieschandaal dreigde de oppositie een motie van wantrouwen in te dienen indien de kanselier niet uit eigen beweging zijn ambt zou neerleggen.

Kurz kondigde zijn ontslag zaterdagavond aan. “Mijn land is belangrijker dan ikzelf”, sprak de ontslagnemende kanselier op een persconferentie. “Ik moet plaats maken om chaos te voorkomen en stabiliteit te garanderen.” Alexander Schallenberg, de 52-jarige partijgenoot van Kurz, volgt hem op als bondskanselier.

FPÖ

De Oostenrijkse groenen achtten de regeringsleiders niet langer capabel om het land te leiden nadat Kurz en andere hoogeplaatste ÖVP-leden verdacht raakten van corruptie. De politici zouden middelen van het ministerie van Financiën hebben misbruikt om de opiniepeilingen te beïnvloeden. De groenen eisten daarom het ontslag van Kurz. Pamela Rendi-Wagner, de voorzitter van de sociaaldemocratisch SPÖ, wou zich kandidaat stellen als nieuw kanselier, en eventueel zelfs samenzitten met de extreemrechtse FPÖ om een nieuwe regeringscoalitie te vormen. De SPÖ heeft echter in het verleden reeds besloten op federaal niveau niet met de FPÖ in zee te gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Oostenrijks bondskanselier Kurz treedt af na corruptieschandaal”

Plaats een reactie

Delen