Ook Ocad merkt stijging van antisemitische incidenten op

Vorige week werden er nog tientallen Joodse graven beschadigd in Marcinelle. Photonews

Uncategorized

Orbán kritisch voor EU: “Hongaren beslissen over hun eigen lot”

Simon Segers

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zich in een toespraak kritisch uitgelaten over de Europese Unie. Hij vindt dat de instelling de soevereiniteit van de lidstaten in het gedrang breng. Orbán hield de toespraak naar aanleiding van de verjaardag van de Hongaarse Opstand tegen de Sovjetoverheersing in 1956.

De vele sympathisanten waren met bussen afgezakt naar de Hongaarse hoofdstad, het zou volgens de regering om 400.000 mensen gaan. Naast Hongaren zijn velen ook uit Roemenië, Polen en Italië naar Boedapest afgereisd. Orbán trakteerde hen op een EU-kritische speech met een nadruk op familiewaarden. “Niet wat ze willen in Brussel, in Washington en in de media, die gestuurd worden vanuit het buitenland, is wat telt. Het zullen de Hongaren zijn die over hun lot beslissen. Onze kracht ligt in onze eenheid. We geloven in dezelfde waarden: familie, natie, en een sterk en onafhankelijk Hongarije.”

Peter Marki-Zay

Ook de oppositiepartijen hielden een bijeenkomst in Boedapest. In de hoop Orbáns Fidesz-partij, die ondertussen al twaalf jaar regeert, te kunnen verslaan willen zes partijen samen opkomen voor de verkiezingen in april volgend jaar. De partijloze en gematigde rechts-conservatieve Peter Marki-Zay wordt beschouwd als de belangrijkste tegenstander voor de huidige premier.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Orbán kritisch voor EU: “Hongaren beslissen over hun eigen lot””

  1. Aan al diegenen die Hongarije het paradijs vinden, laat u niet ontmoedigen, emigreer. Een inburgeringscursus, wat Hongaarse woordjes en hopla je kunt integreren. Uw eventueel Belgisch pensioen is er meer waard, er is ruimte, de politiekers maar een beetje corrupt en er zijn minder buitenlanders. Familie en Thuis zie je via internet. CO2 is er niet of ze hebben er vrijstellingen voor gekregen van de EU. Pers en rechters hebben er niets te zeggen, dus daar ook al geen last van. Budapest is best wel een mooie stad en het Balatonmeer evenzeer. Dus allen daarheen, ik zal me opofferen en blijf dan wel hier.

Plaats een reactie

Delen