Commissie van Wijzen wil lerarenberoep fors hervormen: 38 urenweek en toelage voor lesgevers in probleemscholen

Dirk Van Damme. Photonews

Uncategorized

Premier De Croo over oordeel Grondwettelijk Hof Polen: “Bedreiging voor onze welvaart en veiligheid”

Simon Segers

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft dinsdag in in de Kamer gereageerd op de uitspraak van het Poolse Grondwettelijk Hof die stelt dat delen van de EU-wetgeving niet compatibel zijn met de Poolse grondwet. 

De Croo wil de Europees-Poolse relaties agenderen op de Europese top die deze donderdag en vrijdag plaatsheeft. De Poolse premier Mateusz Morawiecki hield dinsdag een toespraak in het Europees Parlement waarin hij de Europese Unie verweet een “centraal gestuurde instelling te maken die haar provincies kan zeggen wat ze moeten doen.” Voor de Belgische premier is deze houding een directe bedreiging voor de welvaart en veiligheid.

Europese arbiter

“Het cement van onze Unie is het vertrouwen dat lidstaten in elkaar stellen om onze samenwerking te organiseren. Dit vertrouwen wordt bewaakt door het Europese Hof van Justitie. Wanneer deze rol op een flagrante wijze wordt betwist door één lidstaat, dan raakt dit alle 26 andere lidstaten. Dit zal zich laten voelen doorheen onze onderlinge samenwerking binnen de interne markt en Schengen, onze vier fundamentele vrijheden en dus de basiswerking van de Unie. Dit arrest is dan ook een directe bedreiging voor onze welvaart en veiligheid, ook in België”, aldus premier De Croo.

“Want het Europees Hof kapitelen is één ding. Het feit blijft dat je een Europese arbiter nodig hebt voor Europese bevoegdheden, voor onze collectieve samenwerking. Dat is de werkelijke keuze waar we voor staan: wie overtuigd is van de noodzaak van Europese samenwerking, van de noodzaak van één Europese markt, van het vrij verkeer van personen, die heeft een Europees Hof te aanvaarden. Aan die logica valt niet te ontsnappen. En dus wil ik van de Poolse regering horen hoe zij de toekomst van hun samenwerking met ons land, met de andere 25 lidstaten binnen de Unie ziet”, besloot De Croo. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

33 gedachten over “Premier De Croo over oordeel Grondwettelijk Hof Polen: “Bedreiging voor onze welvaart en veiligheid””

 1. Moskeeën die liever buitenlandse financiering zien lijkt mij een tien keer groter probleem.
  De EU-bonzen zijn er niet in geslaagd om een rechtsstaat-probleem te voorkomen.
  Gebrek aan rijpheid en psychologie aan de top.

 2. Het grootste probleem van de Europese instanties is de democratische legitimiteit. Die is er eenvoudigweg niet. De Poolse parlement is democratisch verkozen. De Poolse regering wordt door het parlement gesteund.
  Europa daarentegen ?
  Het valt nog te bezien wat écht de grootste bedreiging zou zijn.

 3. Is het grondwettelijk hof van polen een bedreiging voor onze welvaart en veiligheid? Of is het De Croo. Kan best eerst voor eigen deur vegen vooraleer zich met andere lidstaten te bemoeien, of heeft de tamtam gewerkt en is het moeten van Verhofstadt. Hoopt wellicht Michel op te volgen?

 4. Straf is dat: hier hebben we nooit anders gekend dan politiek benoemde rechters en de laatste tijd zelfs activistische rechters. Nu gaan doen of dat gebeurt alleen in Polen is fameus hypocriet. En dat stuk crapuul van ne verhofstadt heeft ook weer eens de show gestolen. Die vent is niet meer normaal, wie vertegenwoordigt die nog in feite.

 5. Den Alexander is niet alleen een kontlikker bij euh….betaalmeisjes, maar hij wilt ook gatlikken bij de Europese elite. Bah, van die (porno)boer geen eieren aub!
  Geef ons onze vrijheid en soevereiniteit terug. Weg met Europa !!

 6. De Croo zou beter de eer aan zichzelf houden en een voorbeeld nemen aan Polen die hun Natie beschermen tegen de uitwassen migratie en onzinnigheden der EU.
  Het vrij verkeer komt vooral uit niet EU landen waar EU landen onder lijden,de drugs trafiek heeft nog nooit zo weelderig getierd onder vrij EU verkeer.
  Er is niets mis mee dat lidstaten hun grondwetten respecteren dat zijn de fundamenten van een Natie het beschermen der volk.,.de eedaflegging. Getrouwheid aan het volk!

 7. Polen heeft groot gelijk,de soevereiniteit van een land is belangerijk,.De EU moet een commerciële vereniging blijven en geen politieke ,sanderken wil naar Europa na de volgende verkiezingen,hij voelt de bui al hangen

 8. In een Tweet van Gerolf Annamans kon ik gisteren lezen. “Ik heb in mijn parlementaire carrière nooit op vijf uur tijd zoveel oorlogsverklaringen gehoord. Ik heb bij de Europese Unie meer dan
  ooit een zeer slecht gevoel. Schrijf deze datum op : 19 oktober 2021.” De prietpraat ven De Croo past perfect in dit citaat.

 9. Polen heeft net als de andere bedelaar Orban getekend voor de centen. En nu ze de tientallen miljarden hebben binnengerijfd en het bijna verkiezingen is gaan ze populist spelen.

 10. Als Mr. De Croo zich dan toch wil bemoeien met de interne keuken van andere landen, laat hij dat dan mbt Australië en Nieuw Zeeland doen. Waar er op het eigen Volk geschoten wordt dat gebruik maakt van het Grondwettelijk Recht te demonstreren, waar mensen opgepakt worden en zonder pardon, noch proces, in kampen opgesloten worden, omdat ze te ver van hun huis zijn, etc.

  Meer dan waarschijnlijk doet hij dat niet, om niet tegen de kar van zijn goeroe #KlausSchwab te rijden, en / of tegen een paar van zijn Young-Global-Leaders- collega’s in te gaan.

  Het is natuurlijk makkelijker mist te spuien, door tegen Polen, of Hongarije, te roepen, die niet meer doen dan hun, al dan niet door religie ingegeven, tradities en waarden beschermen. Er zijn nog politici die hun Volk NIET heimelijk aan de #WEF -waanzin willen verkwanselen, Mr. De Croo. Dat zou VOLKSVERRAAD zijn.

 11. Inderdaad ! De ex-Oostblokkers houden hun hart vast !

  “Agenda 2030” van de EU, is Copy-Paste met de #THeGreatReset -waanzin van het #WEF. Dit gaat, onder andere, over de invoering van een Sociaal Kredietsysteem zoals in China, beginnende onder het mom van een CPS oftewel de QR-code. Een wereldwijde Technocratische Staat, totale controle, totaal vrijheidsverlies.

 12. Als er iets gezegd wordt over Hongarije of Polen is het steeds dat die landen tientallen miljarden hebben binnengerijfd, vanwaar komen die miljarden, gewoon monopolie spelen en geld bijdrukken of komt het soms van ons belastinggeld. De EU is de nagel aan ons doodskist ! Hyperinflatie en heel het systeem zal in elkaar donderden en een verweesd en door moslims overspoeld Europa zal achterblijven.

 13. Waarvoor het demokratisch verkozen Pools parlement bewust gekozen heeft is alleszins niet wat de EU steeds meer betracht: baas spelen in andermans huis. Neem een paar weken vrijaf beste Liesbeth en lees de verdragen er eens op na. Sukses !

 14. Suske ff serieus nu, ik denk dat het voor iedereen duidelijk is dat er op gebied van welvaart een voor 2005 en na 2005 was. Weet u nog 2005 het jaar waarin 65% van de Nederlanders en een dikke 60% van de Fransen nee zeiden in een referendum over de europese grondwet. Andere landen durfde geen referendum aan en huichelden dit door hun democratisch verkozen parlementen. Diezelfde grondwet die de onafhankelijkheid van de lidstaten aan banden legde en de parlementen herleide tot oligargische ratificeerfabrieken. Een grondwet die een opermachtig europees hof creëerde en een dictatoriale europese comissie geleid door davos kindjes en fanatieke militanten opermachtig maakte. Eigenlijk niet meer of minder dan versie 2 van breznjev’s limited sovereignty doctrine.

 15. liesbeth,iedere lidstaat moet bijdragen,het geld dat ze krijgen hebben en zullen ze eerst zelf betalen,herinner je Thatcher die schreeuwde dat ze “i want my money back” of weet je daar niets van.Nu is het VK uit de unie en sparen ze 19 miljard Pond,daar mee kun je al iets doen.Wij Vlamingen betalen voor de EU-belgistan en wallonistan.

Plaats een reactie

Delen