Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Spanningen tussen China en Taiwan lopen op: “China kan tegen 2025 een invasie op het eiland doen”

Niels Geerinck

De relatie tussen China en Taiwan staat momenteel op erg gespannen voet. Peking stuurde eerder deze week, gedurende vier dagen, 150 gevechtsvliegtuigen de Taiwanese luchtverdedigingszone in. Taiwan krijgt intussen de diplomatieke en logistieke steun van de VS, Japan en Australië.

De recente ontwikkelingen baren ook de Taiwanese minister van Defensie Chiu Kuo-Cheng zorgen. Volgens hem bevinden de spanningen tussen beiden zich op het ergste niveau in 40 jaar. Hij vreest dat China in 2025 een invasie op het eiland wil lanceren. “Het heeft nu de capaciteit, maar het zal niet gemakkelijk een oorlog beginnen, waarbij veel andere dingen in overweging moeten worden genomen.”, aldus Chiu Kuo-Cheng.

“De één-China-politiek”

Peking ziet Taiwan als een provincie van China en zwoor “het zo nodig met geweld te heroveren.” Volgens de Chinese autoriteiten toont de democratische regering van Taiwan te veel genegenheid voor separatisme. Het vormt samen met Hongkong het speerpunt van de Chinese één-China-politiek.

“Militaire uitgaven zijn een urgentie”

Intussen wordt de Taiwanese defensiebegroting van 240 miljard Taiwanese Dollar verder onder de loep genomen. Meer dan de helft van dat budget gaat volgens de wetgever naar raketsystemen. Ongeveer 148,9 miljard zal worden geïnvesteerd in het ontwerpen van afweerrakketten en moderne oorlogsschepen.

Ook in Peking zijn de uitgaven omtrent militair materieel gestegen, zo merkt Chiu-Kuo-Cheng op. Zo kocht China meer gevechtsvliegtuigen en amfibische landingsvoertuigen aan. Op de Chinese luchtmacht en marinebasissen nabij Taiwan, werden nieuwe troepen aangevoerd.

Taiwan staat niet alleen

“De militaire dreigingen en provocaties zijn nog méér dan voorheen. De crsisis zal snel escaleren.”, zo wijst de minister van Defensie aan. Taiwan haalde al de banden met Japan, Australië en de VS aan. Hierdoor ontvangt het logistieke en diplomatieke steun. De Amerikaanse president Joe Biden heeft inmiddels overleg gehad met de Chinese president Xi Jinping.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Spanningen tussen China en Taiwan lopen op: “China kan tegen 2025 een invasie op het eiland doen””

Plaats een reactie

Delen