De gevangenis van Hasselt, waar de Tsjetsjeense man opgesloten zit. (Belga)

De gevangenis van Hasselt, waar de Tsjetsjeense man opgesloten zit. (Belga)

Uncategorized

Tsjetsjeense kooivechter krijgt 30 maanden extra celstraf na afranseling andere gevangene

Damien Segers

De Tsjetsjeense kooivechter Izyaur Mutaliev is veroordeeld tot 30 maanden extra celstraf. De kooivechter had tijdens de avondwandeling de kaak van een medegevangene verbrijzeld nadat de man hem geen joint kon aanbieden. De dertiger staat al langer bekend als iemand met losse handen. Zo meldt VRT NWS.

De veroordeling komt er na vele vorige gewelddadige feiten, zo zit de man in de gevangenis voor een overval met dodelijke afloop. Twee jaar geleden sloeg hij ook al eens 3 cipiers uit de gevangenis het ziekenhuis in, wat hem de bijnaam ‘schrik van de cipiers’ opleverde. Verder kreeg hij al eens een extra celstraf van drie jaar na een eerdere vechtpartij met een andere gevangene.

De man is nu dinsdag veroordeeld tot dertig maanden extra cel voor de vechtpartij met gebroken kaak tot gevolg. De man in kwestie was vier maanden arbeidsongeschikt. “Zijn kaak is met pinnen vastgezet. Ondanks meerdere operaties heeft mijn cliënt er nog altijd last van“, sprak advocate Lize Mondelaers eerder. De reden dat de straf meer dan twee jaar op zich liet wachten, is dat er aanvankelijk niemand durfde getuigen, uit schrik voor een gelijkaardig lot. Slechts na een klacht van de gevangenisdirecteur trad een getuige naar voor.

Openbaar ministerie vroeg drie jaar

Het openbaar ministerie vorderde eerst drie jaar cel tegen de Tsjetsjeense man, waarbij de procureur verwees naar zijn uitgebreide strafblad. De kooivechter zit een vonnis uit dat dateert uit 2016, waarbij hij 15 jaar cel kreeg voor een dodelijke overval. De man knevelde daarbij een 62-jarige binnenschipper uit Merksem, die door hartproblemen het leven liet tijdens de overval. Desondanks vroeg de advocaat van de man de vrijspraak “Medegedetineerden legden anonieme verklaringen af. De gevangene die zijn naam wel opgaf, had sympathie voor het slachtoffer. Cliënt heeft vorige incidenten wel toegegeven, waarbij hij effectief betrokken was. Hij heeft inderdaad een verleden. Men legt dan een krantenartikel neer met zijn voorgeschiedenis. We vragen de vrijspraak”, aldus advocate Hannelore Veraart. De rechter was niet akkoord, en voegde 30 maand toe aan de celstraf van de man. Hij zit nu nog tot minstens 2033 in de cel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

3 gedachten over “Tsjetsjeense kooivechter krijgt 30 maanden extra celstraf na afranseling andere gevangene”

Plaats een reactie

Delen