Het schip - Afbeelding: Twitter

Het schip - Afbeelding: Twitter

Uncategorized

Turks schip met 400 illegale migranten aan wal op Griekse eiland Kos

Niels Geerinck

400 illegale migranten zijn zondagochtend aan wal gegaan op het Griekse eiland Kos. Ze zaten allen op een boot die onder Turkse vlag de Griekse wateren binnendrong. De Griekse autoriteiten beschuldigen Turkije ervan de migratiedeal te schenden en bewust boten te laten vertrekken.

Het schip werd vrijdag in Griekse wateren ontdekt, nabij de kust van Kreta. Het had een noodsignaal afgegeven vanwege motorproblemen. Volgens de Griekse minister voor Maritieme Zaken Giannis Plakiotakis is het schip vertrokken vanuit een Turkse haven en is dit “duidelijk gebeurd met medeweten van de Turkse kustwacht gebeurd”, zo voegt hij toe.

Griekenland riep samen met de Europese Commissie Ankara op om het schip, dat immers vaart onder Turkse vlag, terug te nemen. Hierop kwam geen antwoord. Vervolgens werd beslist het vaartuig voor anker te leggen bij het eiland Kos. Alle opvarenden bevinden zich momenteel in het opvangcentrum waar ze getest zullen worden op het coronavirus en in quarantaine zullen moeten verblijven.

Zes personen werden meteen gearresteerd door de Griekse ordediensten en zullen in de loop van de komende dagen een verhoor ondergaan, zo lieten de autoriteiten weten.

“Zoveelste poging”

De Griekse minister van Migratie drukt zijn ongenoegen uit op Twitter. Het gaat om de zoveelste poging om de overtocht vanuit Turkije te maken. “Eerder vandaag liet de Griekse kustwacht 382 migranten aan wal gaan, nadat het Turkse schip waarop ze zich bevonden motorpech kreeg voor het eiland van Kreta. Alweer een gevaarlijke en illegale overtocht vanaf de Turkse kust, onopgemerkt door de Turkse autoriteiten”, aldus Notis Mitarachi.

Bewust aansturen illegale migratie richting Europa

Griekenland verdenkt Turkije ervan de boot bewust te hebben laten vertrekken. Waardoor Ankara het migratieakkoord uit 2016 nogmaals aan zijn laars lapt en de illegale migratie richting Europa blijft faciliteren. Ook andere Europese landen spraken zich al uit tegenover de ‘chantage’ en de nonchalante houding van Turkije omtrent de afgesproken akkoorden.

In het akkoord voorziet Turkije opvang voor de migranten die anders richting Europa trekken, in ruil voor miljarden aan financiële steun vanuit de EU. De Griekse autoriteiten vinden dat Ankara blijft verzaken aan zijn plichten en de illegale migratie en mensensmokkel blijft aandrijven. “Turkije heeft opnieuw zijn plichten jegens de Europese Unie niet weten te vervullen. Het zal de terugname van de boot die onder Turkse vlag voer en vertrok vanuit een Turkse haven die duidelijk in het volle zicht van de Turkse kustwacht ligt, niet accepteren, en het blijft het menselijk leven negeren“, zo klinkt het bij de Griekse minister Giannis Plakiotakis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Turks schip met 400 illegale migranten aan wal op Griekse eiland Kos”

  1. “Terug naar afzender” ! Waarom betalen Europeanen belastingen o.a. voor een vermeend “Defensieapparaat” als de “Marine” de indringers niet manu militari blokkeert en de “Landmacht” niet binnenlands actief op zoek gaat naar illegalen, ter uitlevering aan de bevoegde diensten, ook in ons land ? Wij betalen o.a. toch ook voor een “Defensieapparaat” !

  2. Dus gewoon terugslepen tot aan de turkse territitoriale wateren nog voor er iemand van boord kan gaan . En als een turks militair schip dit hindert , is dit een oorlogsdaad die slechts op één manier kan beantwoord worden : met zware artillerie .

Plaats een reactie

Delen