Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

25% meer klachten over kinderrechten door coronamaatregelen

Ruben Notteboom

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens maakt zich zorgen over de mondmaskerplicht in lagere scholen. De impact van de coronamaatregelen op jonge kinderen wordt nu al zeer zwaar onderschat. Een mondmaskerplicht daarbovenop zou de druk nog meer doen toenemen.

“Wij willen geen algemene mondmaskerplicht in het lager,” zegt Vrijens aan de VRT. Ze vindt wel dat een school het recht moet mogen hebben om een mondmaskerplicht in te voeren “als het niet anders kan en een school dreigt te sluiten.” Maar in scholen waar er geen problemen zijn, is een mondmaskerplicht overbodig.

Impact op kinderen onderschat

Het onderwijs heeft vaak moeite met online lessen. De kwaliteit zou niet altijd even goed zijn. Dat komt enerzijds omdat niet alle leerlingen of leerkrachten toegang hebben tot goede infrastructuur, wat vaak met een duur prijskaartje komt. Anderzijds ontbreekt vaak de ervaring en opleiding om met dergelijke technologie goed om te gaan. Als kinderen dan wel naar school mogen, wordt er vaker getoetst. Daarnaast verliezen ze vrijetijdsactiviteiten die vaak fundamenteel zijn voor de ontwikkeling van het kind.

In Vlaanderen kwamen er al een kwart meer klachten binnen bij het Kinderrechtencommissariaat. De jonge jeugd heeft het zwaar en dat wordt vaak vergeten. Ook in de vorige golf werd er al vaak aan de alarmbel getrokken over de stijgende cijfers van depressie, angststoornissen en zelfmoordgedachten.

Psychologische druk op jonge kinderen enorm

Naast klachten over corona en coronamaatregelen, blijkt de jeugdhulp ook vaak onvoldoende te zijn. Daarnaast hebben de eerste lockdowns druk gezet op gezinnen waar het al moeilijk ging. De psychologische druk op kinderen in zulke gezinnen neemt daardoor ernstig toe. Nu vandaag het overlegcomité opnieuw samenkomt, trekt men nog eens aan de alarmbel. De Kinderrechtencommissaris hoopt dat de algemene mondmaskerplicht voor kinderen in het vijfde en zesde leerjaar er niet komt.

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zijn alvast tegen het voorstel. De PS sprak zich ook uit tegen de mondmaskerplicht. Caroline Vrijens ziet het mondmasker ook liever verdwijnen in het vijfde en zesde leerjaar. De Antwerpse gouverneur Cathy Berx is echter wel voor en wil de maatregelen in Antwerpse scholen zelf verstrengen als het Overlegcomité het niet doet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “25% meer klachten over kinderrechten door coronamaatregelen”

Plaats een reactie

Delen