In Amerika stijgt het aantal drugsdoden fors sinds de coronacrisis begonnen is. (Shutterstock)

In Amerika stijgt het aantal drugsdoden fors sinds de coronacrisis begonnen is. (Shutterstock)

Uncategorized

30 procent meer drugsdoden in Amerika sinds begin coronacrisis

Damien Segers

Amerika heeft een ongezien record aan drugsdoden bereikt. Een geschatte 100.000 Amerikanen is het afgelopen jaar overleden aan de gevolgen van een overdosis. Experts zeggen dat dit te maken heeft met de covid-19-pandemie. Zo schrijft AP News

Het aantal drugsdoden zit in Amerika al meer dan 20 jaar in de lift. De laatste twee jaar echter steeg dit aantal nog sterker. Volgens recente data stierven tussen mei 2020 en april 2021 stierven meer dan 100.000 Amerikanen aan de gevolgen van een overdosis. Dit is een stijging van 30 procent.

Volgens experts zijn de belangrijkste redenen de coronacrisis en de toenemende hoeveelheid fentanyl in circulatie. Fentanyl is een pijnstiller dat qua effect vergelijkbaar is met morfine en heroïne. Op gewichtsbasis is fentanyl echter 80 maal sterker. Hierdoor is het voor gebruikers zeer moeilijk om een dosis juist in te schatten, wat het risico op overdosis enorm doet toenemen. Sommige dealers versnijden ook andere middelen, zoals cocaïne en methamfetamine, met fentanyl. Dit kan leiden tot onopzettelijke vergiftiging, aangezien die gebruikers vaak geen tolerantie hebben voor zware pijnstillers.

Naast fentanyl zorgde de coronacrisis ervoor dat gebruikers meer sociaal geïsoleerd raakten, waardoor een juiste behandeling of ondersteuning ontbrak. Het aantal drugsdoden is nu groter dan het aantal doden door auto-ongelukken, vuurwapens en de griep. Het totale cijfer evenaart het aantal doden door diabetes, wat de 7e grootste doodsoorzaak is in Amerika.

“2021 wordt verschrikkelijk qua drugsdoden”

Experts reageren onthutst op de stijging van het aantal drugsdoden. Zo noemt Katherine Keyes, expert middelenmisbruik aan Columbia University, de stijging “verschrikkelijk”. Verder zegt ze dat “het een hoeveelheid drugsdoden die we simpelweg nog nooit gezien hebben in ons land“. Ook Dr. Daniel Ciccarone, expert drugsbeleid aan de Universiteit van Californië maakt zich ernstige zorgen. “2021 gaat een verschrikkelijk jaar worden“. Volgens de huidige projecties van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zal kalenderjaar 2021 zeker de kaap van 100.000 drugsdoden overschrijden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

3 gedachten over “30 procent meer drugsdoden in Amerika sinds begin coronacrisis”

  1. Dus meer extra drugdoden dan coronadoden , zelfs al is wiens achternicht besmet was met corona en aan een hartstilstand gestorven is , een coronadode ? En dat noemt men beleid ?

Plaats een reactie

Delen