Een steeds groter wordende migrantenstroom aan de Poolse grens - Afbeelding: luchtbeelden van het Pools ministerie van Binnenlandse Zaken (Twitter)

Een steeds groter wordende migrantenstroom aan de Poolse grens - Afbeelding: luchtbeelden van het Pools ministerie van Binnenlandse Zaken (Twitter)

Uncategorized

Duitsland wil EU-sancties tegen Wit-Rusland

Niels Geerinck

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas wil sancties tegen Wit-Rusland. Volgens Maas maakt Loekasjenko zich schuldig aan mensensmokkel. Wit-Rusland stuurde deze week al een gigantische colonne migranten richting de grens met Polen en dus met de EU.

De Duitse autoriteiten noemen de acties van Loekasjenko “gewetenloos” en volgens hen werkt hij mee aan de mensensmokkel van migranten. “We zullen iedereen straffen die deelneemt aan de gerichte smokkel van migranten”, aldus Maas. Hij benadrukt dat de Europese Unie momenteel aan een uitbreiding van de reeds opgelegde sancties tegenover Wit-Rusland werkt. “Loekasjenko moet beseffen dat zijn berekeningen niet werken“, zo sluit hij af.

Chantage met migranten

Sinds maandag bevinden er zich duizenden migranten in het grensgebied tussen Wit-Rusland en Polen. Ze zijn daar bewust naartoe gebracht door Wit-Russische grenswachters. Europa beschuldigt het land ervan de migranten te gebruiken als middel tot chantage. “Hij (Loekasjenko) heeft een gevaarlijke spiraal gelanceerd waaruit hij geen uitweg heeft voor zichzelf”, zo zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken.

Maas benadrukt ook dat de EU zal optreden tegen alle landen en luchtvaartmaatschappijen die betrokken zijn bij het verplaatsen van de migranten. “Niemand mag straffeloos deelnemen aan de onmenselijke activiteiten van Loekasjenko. We zijn als EU bereid om ook andere consequenties te trekken”, zo voegde hij toe. De Wit-Russische president liet op zijn beurt weten dat hij “niet zal knielen” voor de EU.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Duitsland wil EU-sancties tegen Wit-Rusland”

  1. Te gek voor woorden, lang de Middellandse Zee komen veel meer vreemdelingen op boten van allerlei hulporganisaties toe, en niemand die daarover piept, in tegendeel de kapiteins worden als helden gevierd.

Plaats een reactie

Delen