De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko - Afbeelding: Shutterstock

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen sancties tegen Wit-Rusland aanscherpen

Niels Geerinck

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben maandag de lijst met sancties tegen Wit-Rusland uitgebreid. Zo willen ze dat personen of organisaties die illegale migratie faciliteren gesanctioneerd kunnen worden.

De aanscherping en uitbreiding van de sancties kan ervoor zorgen dat er kan worden opgetreden tegen bijvoorbeeld de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia. Die brengt illegale migranten naar Wit-Rusland, die vervolgens richting de EU te trekken. “De beslissing van vandaag toont de vastberadenheid van de Europese Unie om op te komen tegen de instrumentalisering van migranten voor politieke doeleinden. We geven tegengas aan deze inhumane en illegale praktijk”, aldus Josep Borrell, de vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid.

Sancties

Volgens de EU gebruikt de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko de migranten om druk op Europa te zetten. Dit zou als vergelding dienen voor de sancties die de EU hem oplegde in de zomer van 2020. Toen werd er erg repressief opgetreden tegen de opposanten van het regime van Loekasjenko.

De sanctielijst bevat al 166 personen en 15 organisaties. Belavia mag het Europees luchtruim niet meer in en er werden ook economische sancties getroffen. Vooralsnog is het onduidelijk welke sancties aan de lijst zullen worden toegevoegd. “Wat de instroom betreft, raken de zaken onder controle. Maar we moeten deze mensen humanitaire hulp bieden en elke vorm van hybride aanval tegen de EU-grens vermijden”, zo voegt Borrell toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen