Brusselse begroting dit jaar 1,49 miljard euro in het rood: "De paniek die sommigen soms zaaien, is onterecht"

Sven Gatz. Photo News

Uncategorized

Jambon bevestigt vertrouwensprobleem binnen Vlaamse regering

Anton Schelfaut

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft in De ochtend op Radio 1 bevestigd dat er sprake is van een vertrouwensprobleem tussen de ministers van de Vlaamse regering. Volgens Jambon hebben sommigen een probleem met de stijl en de communicatie van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Vorige week raakte bekend dat minister Demir besliste om geen vergunning toe te kennen voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. Dat leidde tot heel wat verontwaardiging. Vooral federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zit verveeld met de zaak. Zonder gascentrale in Vilvoorde komt de kernuitstap in 2025 immers in gevaar, aangezien deze essentieel is voor de bevoorradingszekerheid.

“Vertrouwensprobleem”

De beslissing van Demir brengt Open Vld en CD&V, die zowel in de federale als de Vlaamse regering zitten, in een lastig parket. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert noemde de houding van Demir dan ook “deloyaal”. “Ik denk dat daar een probleem van vertrouwen is als een minister op 29 oktober zo’n belangrijke beslissing neemt zonder de collega’s van CD&V en Open VLD of zelfs eigen ministers van N-VA in te lichten”, verklaarde Lachaert zaterdag in De ochtend op Radio 1. “Midden in een onderhandeling over een klimaatplan is dat toch geen kleinigheid. Ik denk dus dat Jan Jambon wel wat werk zal hebben met het herstellen van het vertrouwen.”

Ook de minister-president erkent nu dat er een vertrouwensprobleem is binnen de Vlaamse regering. “Niemand stelt de beslissing die collega Demir genomen heeft in vraag”, benadrukt Jambon. “Maar wat ik wel aanvoel is dat er soms een probleem is met de stijl en de communicatie van bijvoorbeeld collega Demir.”

Volgens Jambon is de kwestie uitgebreid besproken op de ministerraad van afgelopen vrijdag. “Het is nu mijn taak, en ik neem die ook op, om dat vertrouwen te herstellen”, besluit hij. “Maar ik zeg het nog eens: de inhoud van het dossier staat niet ter discussie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

16 gedachten over “Jambon bevestigt vertrouwensprobleem binnen Vlaamse regering”

  1. Er is meer. Niet zolang geleden nam de vl. regering moeilijke beslissingen rond het milieu om 40% te halen, beslissingen die niet populair zijn. Daarop ging Lydia Peeters in overdrive door te stellen dat rekeningrijden er komt, alhoewel expliciet niet onder JJ in de regeerverklaring. Hopelijk krijgt Lydia een bolwassing van JJ.

  2. dat “probleem met stijl en kommunikatie” zal de Vlaming worst wezen! ff checken naar ZD’s populariteit?? die groeit met de dag !! “Zuhal 4 president” (………van republiek Vlaanderen wel te verstaan , maar daar zit haar eigen voorzitter wél een beetje voor in de weg!)

  3. Smijt die VIVALDI marionetten buiten, CDnV blijft toch zitten postjes weet je wel…
    Ideaal voor Coens zou zijn, NVA, CDnV met gedoogsteun VB. Dan heeft ie er nog meer!!!
    Maar ontgoochelde Open Bld’ers zullen niet alleen naar NVA gaan samen met de ontgoochelde 75% eigen kiezers!

  4. Dat de (noch) cd&v en (noch)vld verkozenen het moeilijk hebben met de spagaat is evident. Dat hun federale collega’s plat op de buik gaan voor de groene waanideën – de kostprijs voor het premierschap? – enkel om deze minderheidsregering in het zadel te houden is het zuiverste kiezersverraad en gewoon schandalig!
    Hopelijk vergeten de bedrogen burgers dit niet bij een volgende stembusgang…

  5. Demir zou het probleem zijn? Wat hadden OVLD en CD&V in de federale regering te zoeken? Eigen luizen bijten, maar ze voelen het niet.
    Jan Jambon heeft het fijntjes verwoord: “… dat er soms een probleem is met de stijl en de communicatie van ‘bijvoorbeeld’ collega Demir”.
    Men kan het niet eens zijn met de manier waarop Jan Jambon poogt de vrede in huis te bewaren, maar de grote schuld treft de andere partijen in de Vlaamse regering en hier staat de persoon van Demir volledig buiten.

  6. Heb wat politieke moed dit gaat over de welvaart van onze kinderen en laat de vlaamse regering vallen en geef ons verkiezingen Mr Jambon. Stop de gaswaanzin van groen, de meerdeheid van de bevolking steunt Demir en wil goedkope niet vervuilende kernenergie en we willen niet van gas dat duur is, altijd duurder wordt, vervuilend is en waarmee we dictators gaan financieren. Maak van energiebeleid een vlaamse aangelegenheid en laat vlaanderen kerncentrales bouwen en als de walen en brusselaars gas willen dat ze dat dan maar doen op hin grondgebied. Of heb wat meer politieke moed en laat ons vlaamse verkiezingen houden en roep daarna de onafhankelijkheid uit! T is kwart na twaalf tijd voor actie. De Vivaldi postjesneukers van cvp en pvv spelen schaamteloos met de welvaart van de volgende generaties door de linkse dogmadenkers te volgen. Doe iets of de NVA kan gaan aanschuiven in het vivaldi 10% clubje of zijn jullie ook gewoon lamentabele postjesneukers, want daar lijkt het steeds meer op.

  7. Blijkt dat niemand meer kan nadenken… Behhalve Demir : GAS = CO2 datt men wil reduceren. Dus moderne kernenergie (zonder radioactiviteit en kernafval) is de enige oplossing om onder de 1,5°C opwarming te blijven. En ondertussen de DR Searl generator op grote schaal te produceren die 15kWu per unit produceert perfect ecologisch zonder afval. (Technologie van Nikola Tesla) en die patenten af te schaffen na 50 jaar. De rest is BLABLABLA zoals Greta Turnberg zei.
    Woestijnen terug bos en gras maken is perfect mogelijk en niet zoals Israel en Dubai doen. Maar gewoon op de goedkope natuurlijke manier, met vee en gezond verstand. Geen kunstmatige mest.

  8. Afvallige Jan steekt eigen minister en partijgenote in de rug, zou een betere titel zijn.
    Ik ben geen N-VA’er, maar Zuhal Demir is de enige competente minister in de Vlaamse regering. Zelfs in de federale staatsgreep regering is er niemand die tot aan haar enkels reikt

Plaats een reactie

Delen