Uncategorized

Nationaal actieplan tegen gendergeweld goedgekeurd

Redactie PAL

De verschillende regeringen van het land hebben samen een plan goedgekeurd dat gendergeweld moet aanpakken en vermijden. Sarah Schlitz, federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit voor Ecolo, reageert verheugd op het nieuws.

De term ‘gendergeweld’ slaat op iedere vorm van geweld dat gemotiveerd is door het geslacht van het slachtoffer. Meestal gaat het echter over geweld tegen vrouwen, al wordt er recentelijk meer opgeroepen om ook aandacht te hebben voor geweld tegen mannen. In dit laatste geval gaat het voornamelijk om psychische mishandeling. In internationale context gaat het dan vooral over praktijken zoals vrouwenbesnijdenis of het inbinden van voeten. Daarnaast gaat het ook over seksuele mishandeling en huiselijk geweld.

Het nationaal actieplan moet in ons land de strijd tegen gendergeweld opvoeren door middel van preventie, bescherming en vervolging. Dit alles wordt gecoördineerd door het Instituut voor de Gelijkheid tussen Mannen en Vrouwen tussen 2021 en 2025. Concreet bevat het plan meer dan 200 maatregelen die genomen kunnen worden, die naar goede Belgische gewoonte onder de bevoegdheid vallen van 17 ministers en 23 administraties.

Schlitz is blij met de goedkeuring van het plan. “Hier heb ik jarenlang op aangestuurd. Het is de hoogste tijd om een einde te maken aan de bagatellisering van geweld in onze samenleving.”, reageert ze. Ook premier De Croo was verheugd dat het plan werd aangenomen. “We worden vandaag geconfronteerd met onthutsende cijfers over gendergerelateerd geweld, zowel in het dagelijkse leven als online. Wij kunnen niet aanvaarden dat dit een realiteit is voor zo’n groot deel van de samenleving.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Nationaal actieplan tegen gendergeweld goedgekeurd”

  1. “Gendergeweld” is een compleet nutteloze en idiote beschrijving. ALLE geweld, uitgezonderd zelfverdediging, moet zeer zwaar bestraft worden met bijkomende verzwaring voor fysiek geweld tegenover zwakkeren (kinderen, vrouwen, ouderen, tengere mannen enz.)

  2. Eén maatregel , die echt zou kunnen werken , staat er zeker niet in . Ik heb het plan nochtans niet gelezen . Profileer de daders volgens hun ” cultuur ” ( of herkomst ) en bescherm de eigen mensen door deze profielen trug te brengen naar een land met een cultuurn waar dat ” gendergeweld ” beter geaccepteert word . Wij terug nveiliger en zij minder gefrustreerd .

  3. Gendergerelateerd? Ieder geweld tegen personen is onaanvaardbaar, tegen gelijk wie dan ook. Maar ja, er is blijkbaar een bepaald soort mensen dat wat gelijker is dan de anderen.

Plaats een reactie

Delen