De coalitie zal in december Olaf Scholz (SPD) tot kanselier benoemen.

De coalitie zal in december Olaf Scholz (SPD) tot kanselier benoemen.

Uncategorized

Nieuwe Duitse coalitie bekend

Damien Segers

Na vijf weken onderhandelen is de nieuwe coalitie in Duitsland bekend: de zogenaamde verkeerslichtcoalitie tussen de sociaaldemocratische SPD, de groenen en de liberale FDP is een feit. Dat meldt onder andere de Duitse publieke omroep.

In Duitsland hebben de verkeerslichtpartijen een coalitie bereikt: nauwelijks twee maanden na de Bondsdagverkiezingen hebben de SPD, de Groenen en de FDP hun regeerakkoord voorgesteld. Het is de eerste maal dat zo’n coalitie tot stand komt. De volgende bondskanselier zou huidige minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) worden.

In het regeerakkoord, dat bijna 180 pagina’s lang is, staat onder andere te lezen dat klimaatverandering de hoogste prioriteit krijgt. Zo moeten bijvoorbeeld hernieuwbare energiebronnen snel worden uitgebreid en de uitfasering van steenkool moet “idealiter” worden vervroegd tot 2030. Dit stond reeds in de verkennende nota; de groenen waren blijkbaar niet in staat een strengere regeling door te drukken.

Het woord “respect“, de verkiezingsslogan van de SPD, komt zeer vaak voor in het akkoord. “Wij willen een cultuur van respect bevorderen – respect voor andere meningen, voor tegenargumenten en argumenten, voor andere levensstijlen en attitudes.

De titel van het regeerakkoord luidt “Meer vooruitgang wagen” met als ondertitel “Alliantie voor vrijheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid“. Daarin zijn alle partijen vertegenwoordigd: met vrijheid de liberalen, met duurzaamheid de groenen en met rechtvaardigheid de sociaaldemocraten.

Coalitie zal cannabis legaliseren

Eerder al maakten de verkeerslichtpartijen bekend dat ze het eens zijn over de legalisatie van cannabis. Nu de coalitie er effectief is, zullen zij naar alle waarschijnlijkheid die belofte nakomen. Het opzet van die legalisatie is de vermindering van criminaliteit, ontlasting van justitie en het spijzen van de staatskas. Bovendien zou het nieuwe beleid volgens berekeningen van de Duitse fiscus 2,4 miljard euro per jaar opleveren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

4 gedachten over “Nieuwe Duitse coalitie bekend”

  1. Belziek dat véél meer onder invloed is van pharma lobby moet eerst andere beleidsmensen krijgen, en ook deze weg opgaan… Minder antidepressiva en meer natuurlijke ontspanners!

Plaats een reactie

Delen