Een NMBS-trein (Photonews)

Een NMBS-trein (Photonews)

Uncategorized

Opnieuw zwaar geval van fysieke agressie tegen spoorwegpersoneel: meer dan 1.300 gevallen dit jaar

Niels Geerinck

Vrijdagavond deed zich een ernstig incident van fysiek geweld tegen een treinbegeleidster voor. De NMBS laat weten dat ze het onderzoekt hebben opgestart. Daarnaast duidt de spoorwegmaatschappij ook op de forse stijging van het aantal gevallen van fysieke agressie tegenover hun personeel.

De agressie deed zich voor in het station van Ottignies. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis overgebracht maar kon de afdeling van intensieve zorgen inmiddels verlaten. Het onderzoek werd opgestart. Als gevolg van het voorval, vonden er spontane acties plaats.

Stijging in gevallen

Daarmee registreerde de NMBS al meer dan 1.300 gevallen van fysieke agressie tegen het spoorwegpersoneel. De cijfers vormen een toename van 56 procent tegenover dezelfde periode in 2020 en in vergelijking met vorig jaar, komt dat neer op 53 procent. De spoorwegmaatschappij zegt vooral sinds september een duidelijke stijging waar te nemen.

Oude en nieuwe aanleidingen

De agressie doet zich vaak voor na een discussie, omdat de reizigers in kwestie geen geldig vervoersbewijs op zak hebben. Maar ook het niet naleven van de sanitaire maatregelen die corona met zich meebrengt, zorgt voor meer agressie. Zo deelt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman mee.

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) uitte zijn solidariteit aan het slachtoffer. “Geen enkele daad van geweld tegen het NMBS-personeel, of meer in het algemeen tegen personen met een publieke functie, is aanvaardbaar. Achter het uniform staan mensen, moeders en vaders, die respect verdienen voor de essentiële rol die zij spelen bij het waarborgen van de veiligheid van de reizigers en een vlot treinverkeer. Al mijn solidariteit gaat uit naar hen”, zo klinkt het bij de bevoegde minister.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Opnieuw zwaar geval van fysieke agressie tegen spoorwegpersoneel: meer dan 1.300 gevallen dit jaar”

  1. Naargelang er meer gelukzoekers komen stijgt het aantal gevallen van agressie in heel de maatschappij. Tegen politie, ambulanciers, brandweer, gewone burgers. De politiekers faken dan even een “grote verontwaardiging” en laten alles zoals het is.

Plaats een reactie

Delen