Slechts 10 procent van de vaccinweigeraars is principieel tegen vaccinatie (Shutterstock)

Slechts 10 procent van de vaccinweigeraars is principieel tegen vaccinatie (Shutterstock)

Uncategorized

Slechts 10 procent vaccinweigeraars is principieel tegen

Damien Segers

Uit een nieuwe covid-19 bevolkingsenquête van Sciensano, afgenomen tussen 5 en 18 oktober, blijkt dat slechts 10 procent van de vaccinweigeraars principieel tegen vaccinatie is. Dat brengt Artsenkrant.

Sciensano heeft de resultaten bekend gemaakt van de nieuwe gezondheidsenquête. Daar staan onder andere cijfers te lezen over vaccinweigeraars. Op het moment van de bevraging was net geen 20 procent van de volwassen bevolking niet gevaccineerd tegen het coronavirus, hoewel iedereen een uitnodiging kreeg.

De grootste groep vaccinweigeraars zijn de 25 tot 34-jarigen. Ongeveer 60 procent van alle vaccinweigeraars geeft aan dat ze zich zeker niet willen laten vaccineren tegen het coronavirus. De voornaamste redenen hiervoor zijn angst voor bijwerkingen, twijfel over de effectiviteit ervan of zorgen over de relatief snelle ontwikkeling.

Bovendien is het zichzelf niet beschouwen als risicopatiënt een grote reden om het vaccin te weigeren. Daarnaast vinden velen het vaccin overbodig, aangezien ze al besmet zijn geweest. Bij 1 op 5 speelt angst voor onvruchtbaarheid een rol.

Slechts 1 op 10 mensen geeft aan dat ze principieel tegen alle vormen van vaccinatie zijn.

Van de niet-gevaccineerde volwassenen, gaf 29 procent aan dat ze twijfelen om zich alsnog te laten vaccineren. 5 procent van hen gaf aan dat ze zich niet kunnen laten vaccineren om medische redenen.

Weinig vertrouwen in voorkomen besmetting

Onder de algemene bevolking bevroeg Sciensano ook wat de perceptie over de doeltreffendheid van de vaccins is bij mensen. Zo geeft meer dan 60 procent van de bevolking aan te geloven dat de vaccins zeer efficiënt zijn tegen het voorkomen van overlijden of ernstige ziekte vanwege het coronavirus.

Echter gelooft slechts 20 procent van de bevolking dat de vaccins ook zeer efficiënt zijn tegen het krijgen of doorgeven van het virus. Het lijkt er dus op dat mensen niet vertrouwen in de beloofde effectiviteit ter indijking van de pandemie. Een maand na het afnemen van de enquête blijkt dat wantrouwen bevestigd. Momenteel hebben we namelijk te maken met de hoogste besmettingscijfers sinds het begin van de pandemie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

1 gedachte over “Slechts 10 procent vaccinweigeraars is principieel tegen”

Plaats een reactie

Delen