De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid. Foto Shutterstock

De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid. Foto Shutterstock

Uncategorized

Twee gevallen van omikronvariant vastgesteld in Verenigd Koninkrijk

Simon Segers

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee gevallen van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. Dat meldt de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid. De Britse regering heeft vier landen toegevoegd aan lijst van Afrikaanse landen, vanwaaruit het Verenigd Koninkrijk geen reizigers meer ontvangt.

Het Britse gezondheidsagentschap UKHSA heeft bevestigd dat twee gevallen van COVID-19 met mutaties compatibel met B.1.1.529 zijn geïdentificeerd in het Verenigd Koninkrijk schreeft de minister in een persbericht. Volgens minister Javid gaat het om gevallen die zijn vastgesteld in Chelmsford en in Nottingham, welke met elkaar verband zouden houden en ook gelinkt zijn aan een reis in het zuiden van Afrika. De twee besmette personen zijn in zelfisolatie, net als hun gezinnen. Ook worden in hun omgeving coronatesten uitgevoerd. Daarnaast wordt onderzocht met wie ze contact hebben gehad. 

“Laat je vaccineren”

Minister Javid kondigde eveneens aan dat de Britse premier Boris Johnson zaterdag “verdere maatregelen” zal uiteenzetten tijdens een persconferentie. “Het is een uiterst verontrustende variant en we moet er meer over te weten komen, maar het feit dat we nu twee gevallen tellen in het Verenigd Koninkrijk, betekent dat we verdere maatregelen moeten nemen”, vervolgde Javid. “Als iemand zich thuis nu afvraagt: wat kan ik doen? Laat je vaccineren.” Wie de laatste tien dagen vanuit de tien landen op de rode lijst naar het Verenigd Koninkrijk reisde, moet in quarantaine gaan en een PCR-test laten afnemen.

Inreisverbod

Angola, Malawi, Mozambique en Zambia werden toegevoegd aan de lijst, waar eerder al Botswana, Lesotho, Namibië, Swaziland (eSwatini), Zimbabwe, Zuid-Afrika op terechtkwamen. Het Verenigd Koninkrijk verbood vluchten vanuit die landen.  Vanaf zondagochtend om 04.00 uur zullen reizigers, met uitzondering van Britse en Ierse staatsburgers, die de laatste tien dagen in één van die landen waren, de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd worden. Wie toestemming krijgt om terug te keren, zal zich tien dagen moeten isoleren in faciliteiten die door de regering zijn goedgekeurd.

De nieuwe variant is al vastgesteld in Zuid-Afrika, Botswana, Hongkong, Israël en in België. In Duitsland bestaat er dan weer “een heel hoge waarschijnlijkheid” dat ook daar een persoon met de variant zou zijn besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschreef de variant als zorgwekkend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Twee gevallen van omikronvariant vastgesteld in Verenigd Koninkrijk”

  1. Sraks zijn ze door het alfabet door . Of is geen enkele hoernalist nog in staat om het aantal varianten te tellen bij gebrek aan wiskundige kennis . En moet Van Rampst een nieuw telraam kopen .

Plaats een reactie

Delen