De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk verscherpt opnieuw inreisregels

Niels Geerinck

Alle mensen die naar het Verenigd Koninkrijk reizen zullen op de tweede dag na hun aankomst een PCR-test moeten afleggen. Ze moeten zich isoleren tot ze een negatief testresultaat kunnen voorleggen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zaterdag aangekondigd op een persconferentie, nadat twee besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus werden vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk.

Vooralsnog was een antigeentest op de tweede dag na aankomst voldoende en moesten reizigers zich niet isoleren in afwachting van het testresultaat. Volgens premier Johnson kunnen de coronamaatregelen aan de grenzen van het Verenigd Koninkrijk “de komst van een nieuwe variant enkel minimaliseren en vertragen, maar niet tegenhouden”.

Daarom moeten mensen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met de omikronvariant, zich ongeacht hun vaccinatiestatus tien dagen isoleren. Ook moeten er weer mondmaskers gedragen worden in winkels en op het openbaar vervoer. Over drie weken worden de nieuwe coronamaatregelen geëvalueerd. 

Situatie afwachten

Eerst moeten we het doorschieten van de variant in dit land vertragen, we moeten tijd winnen voor onze wetenschappers om te begrijpen waarmee we te maken hebben, en voor ons om meer mensen te vaccineren en vooral om meer mensen een boosterprik te geven”, zei premier Johnson. “We zullen de boostercampagne boosten”, zei premier Johnson nog. Hij hoopt de tijd tussen de tweede en derde prik te kunnen verkorten. 

Volgens de Britse premier is in ieder geval duidelijk dat mensen die volledig gevaccineerd zijn de omikronvariant kunnen verspreiden. “We weten niet hoe effectief onze vaccins zullen zijn tegen de nieuwe variant”, aldus premier Johnson. “Maar we hebben goede redenen om aan te nemen dat ze ten minste enige mate van bescherming zullen bieden”, stelde hij gerust. “Als iemand zich thuis nu afvraagt: wat kan ik doen? Laat je vaccineren”, zei minister van Volksgezondheid Sajid Javid eerder op de dag al.

Inreisverbod

Zaterdag werd eerder beslist dat wie de laatste tien dagen vanuit de tien landen op de rode lijst naar het Verenigd Koninkrijk reisde, in quarantaine moet gaan en een PCR-test moet laten afnemen. Angola, Malawi, Mozambique en Zambia werden toegevoegd aan de lijst, waar eerder al Botswana, Lesotho, Namibië, Swaziland (eSwatini), Zimbabwe, Zuid-Afrika op terechtkwamen. Het Verenigd Koninkrijk verbood vluchten vanuit die landen. 

Vanaf zondagochtend om 04.00 uur zullen reizigers, met uitzondering van Britse en Ierse staatsburgers, die de laatste tien dagen in één van die landen waren, de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd worden. Wie toestemming krijgt om terug te keren, zal zich tien dagen moeten isoleren in faciliteiten die door de regering zijn goedgekeurd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Verenigd Koninkrijk verscherpt opnieuw inreisregels”

Plaats een reactie

Delen