Uncategorized

“Engie-Electrabel zal factuur nucleaire opkuis betalen”, zegt minister Van der Straeten

Redactie PAL

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft een wetsontwerp klaar dat ervoor moet zorgen dat Engie-Electrabel de volledige kosten zal dragen van de ontmanteling van de kerncentrales. Daarnaast zullen ze ook de berging van het nucleair afval moeten betalen.

Naast de vraag of een kernuitstap wel mogelijk is zonder het licht te laten uitgaan is er nog een ander vervelend aspect van de sluiting van de kerncentrales: de kostprijs van de ontmanteling. Die zou ongeveer 41 miljard euro gaan kosten en de werken zouden zeker tot in 2135 gaan duren. “De ontmanteling en berging is de langste, duurste en meest delicate werf die ons land ooit gekend heeft.”, zegt Van der Straeten daarover. “Het is Engie-Electrabel die verantwoordelijk is voor deze uitstaande miljardenfactuur”.

Wetsontwerp klaar

Om er zeker van te zijn dat het effectief Engie-Electrabel is die deze factuur zal betalen is een spaarpot aangelegd, Synatom genaamd. Dat is een dochterbedrijf van Engie-Electrabel waarin ze vorig jaar ongeveer 14 miljard euro provisies hadden gestopt. Er heerst echter de vrees dat dit geld niet beschikbaar zal zijn op het moment dat het nodig is. Het overgrote deel van dat bedrag staat namelijk niet om een rekening geblokkeerd, maar Electrabel mocht het geld van zichzelf ontlenen om andere energieprojecten te gaan financieren. Daarom heeft Van der Straeten nu een wetsontwerp uitgewerkt dat strengere regels voorziet. Die moeten tot gevolg hebben Electrabel de leningen aan Synatom terugbetaalt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over ““Engie-Electrabel zal factuur nucleaire opkuis betalen”, zegt minister Van der Straeten”

  1. Zou ze zulke onzin nu zelf geloven? Ik geloof zelf nog, al wat op leeftijd zijnde, in Sinterklaas maar hij passeert helaas telkens vriendelijk wuivend mijn deur zonder een pakje achter te laten.

  2. Engie-Electrabel zal dat zo onopvallend mogelijk doorrekenen aan de verbruiker. Maar eerst zullen ze wat donderden miljoenen euro’s in hun zakken steken en daarna zal de rekening volgen. Tinne Van der Straeten leeft op een andere planeet.

  3. Even een kleine aanvulling:

    Daarom heeft Van der Straeten nu een wetsontwerp uitgewerkt dat strengere regels voorziet. Die moeten tot gevolg hebben dat Electrabel de leningen aan Synatom terugbetaalt … en dat Engie-Electrabel de rekening prompt doorschuift naar de consument.

Plaats een reactie

Delen