Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Europese energieprijzen stijgen door stilleggen Franse kernreactoren

Simon Segers

Om 11 uur deze avond zullen twee Franse kernreactoren stilgelegd worden, omwille van herstellingswerken. Frankrijk is een belangrijke exporteur van elektriciteit in Europa, waardoor de maatregel een impact zal hebben op de energieprijzen.

Het Franse energiebedrijf Électricité de France (EDF) gaat twee reactoren stilleggen van de kerncentrale in Chooz, nabij de Belgische grens. Omwille van kapotte leidingen zal ook de heropstart van twee reactoren in de centrale van Civaux uitgesteld worden tot de lente. Normaal stond dit volgende week gepland, maar EDF besliste het uitstel in overleg met veiligheidsinspecteurs.

Het verlies aan capaciteit betekent slecht nieuws voor de Europese energiemarkt. Frankrijk is een van de belangrijkste exporteurs van elektriciteit dankzij de vele nucleaire centrales van het land. Volgens meteorologische data zullen de komende week erg koud worden in landen als Duitsland, België, Italië en Groot-Brittannië. Deze landen zijn allen afhankelijk van import van Franse elektriciteit. De verwachting is dan ook dat de energieprijzen nog meer zullen stijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Europese energieprijzen stijgen door stilleggen Franse kernreactoren”

  1. Maar nee GROEN sluit er 2 in België en we gaan geen last hebben van prijsstijgingen. Gewoon eens komen luisteren bij ons wonderkind van DER straeten… zij zal haar expertise wel delen en de wereld beter maken!!!

  2. Dit is nog maar een onderbreking van één week. We zullen ons maar terugtrekken in één kamer en alle tochtgaten dichtlijmen. Groen moet wel staan grinniken in afwachting dat ze ons aan het gas kunnen leggen.

  3. Ik begrijp de stijging van de gasprijs, ik begrijp niet dat iedereen er stoïcijns bij blijft. Als consument ben ik overgeleverd aan woekerprijzen en heb bovendien geen zicht wat het nu eigenlijk kost. De rekening zal komen binnen enkele maanden, dit zal zuur zijn voor mij en voor vele anderen. Tijdens de zomer gaat de consument elke maand het energieverbruik van enkele wintermaanden afbetalen, wij verbruiken op de poef.

    Ik zie elke dag Corona op de tv, maar de hoge kost van energie en het energiebeleid van onze bestuurders is een fait divers.

Plaats een reactie

Delen