Veerle Heeren. Foto Photonews. © Philip Reynaers/Photo News - 10823425-004

Veerle Heeren. Foto Photonews. © Philip Reynaers/Photo News - 10823425-004

Uncategorized

Oppositie wil Truiens burgemeester Heeren afzetten na schorsing

Belga Press Agency

Vooruit-fractieleider in de gemeenteraad van Sint-Truiden Gert Stas reageert tevreden op de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V) in februari voor een periode van zes maanden te schorsen. Volgens hem moet nu gekeken worden of de gemeenteraad Heeren definitief kan afzetten, “want voor de Truienaar is het belangrijk dat er terug rust in de stad komt”.

Gert Stas was één van de mensen die het nieuws van de vervroegde vaccinatie van Heeren en enkele mensen uit haar omgeving vorig jaar naar buiten bracht. Die affaire leidt nu tot een schorsing van zes maanden, maakte Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers donderdag bekend.

“Ik vind het een moedige beslissing van de minister”

Ik vind het een moedige beslissing van de minister”, laat Stas weten. “Het heeft wel lang geduurd, maar uiteindelijk is er toch een signaal gekomen. Het is nog nooit gebeurd dat een burgemeester een dergelijke sanctie heeft gekregen. Daarnaast doet hij ook nog de suggestie aan de gemeenteraad om te kijken of we haar niet kunnen afzetten.”

Volgens Stas geeft de minister met dat laatste “een pad aan”. “En ik denk ook dat dit het juiste pad is. Want voor de Truienaar is het belangrijk dat er terug rust in de stad komt.” Volgens Stas zou het goed zijn dat Sint-Truiden het nieuwe jaar kan beginnen met een burgemeester “die de bevolking, die momenteel verdeeld is in twee kampen, opnieuw kan samenbrengen”.

Vooruit wil N-VA en Open Vld meetrekken

De Vooruit-fractieleider legt de bal in het kamp van N-VA en Open Vld, de twee andere meerderheidspartijen in Sint-Truiden. Zij moeten kleur bekennen en al dan niet een constructieve motie van wantrouwen neerleggen, vindt Stas.

Op basis van een verhoor door het Agentschap Binnenlands Bestuur, het tuchtverslag van de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters en de eigen verklaringen van Veerle Heeren tijdens de gemeenteraadszitting van 10 mei 2021 meent minister Somers dat de ten laste gelegde feiten bewezen zijn en getuigen van de vereiste ernst om als een “grove nalatigheid” te worden beschouwd. 

Truiens burgemeester Heeren “mag geen burgemeester meer zijn”

Daarom besloot Somers om de burgemeester vanaf 1 februari te schorsen. “Als de gemeenteraadsleden van Sint-Truiden oordelen dat mevrouw Heeren ook nadien geen burgemeester kan zijn, dan kunnen ze een constructieve motie van wantrouwen indienen”, zei de minister ook nog in een persbericht. “Over dat laatste doe ik als minister geen uitspraken.”

Wie Heeren tijdens haar schorsing zal opvolgen is nog niet duidelijk. Afgelopen voorjaar werd ze al even vervangen door eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA), maar die ligt momenteel zelf onder vuur voor mogelijke handel met voorkennis bij de aankoop van een perceel. “Ik hoop dat het Engelbosch niet gaat worden omdat hij ook betrokken is in een dossier waar ook nog wel zware uitspraken en sancties kunnen vallen. Daar is de Truienaar zeker niet mee gediend”, zegt Stas daarover. “Wij zijn als grootste partij beschikbaar. Wij staan er klaar voor om Sint-Truiden, samen met andere mensen die het ook willen doen, in een nieuwe richting te sturen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Oppositie wil Truiens burgemeester Heeren afzetten na schorsing”

  1. Kan men ook parlementariërs op die manier schorsen en afzetten, we hebben er nog een die met een ziekenbriefje aan het staatsgeld zit, na serieuze fraude,…
    Of is dat voor een andere minister?

  2. Achteruit-fractieleider Gert Stas vindt het een moedige beslissing van Somers om die burgemeester voor 6 maanden te schorsen, maar die opper-sos met zijn groot rechtvaardigheidsgevoel wil meer en haar definitief afzetten. Bij Sihame El Kaouakibi is Somers niet zo moedig, misschien moet zij ook maar een verbod krijgen om ooit nog parlementslid te worden, maar dat is buiten Somers gerekend ! En dan hadden de sossen Frank Vandenbroucke ook maar definitief moeten schorsen na al die smeergeldaffaires, dan waren we nu van hem verlost geweest.

  3. Dat er sancties moesten getroffen worden tegen de Truiense burgemeester is evident, maar hier wordt politiek vuil spel gespeeld.
    Linkse partijen en O-V(?)LD hebben elkaar gevonden (maar dat wist u al lang) en Vooruit wil N-VA mee in het bad trekken.
    Laat BDW maar tussenkomen, want C(?)D&V kan hij nog nodig hebben, zo niet in Sint-Truiden dan wel in een volgende Vlaamse regering. Laat hem zijn experiment met Vooruit maar tot Antwerpen beperkt houden.

  4. Ik vind dat de burger ook moet kunnen beslissen of een burgemeester al dan niet moet afgezet worden.Vanaf 1 januari is de spoedddienst enkel nog voor lichte verwondingen plus dat ons stedelijk ziekenhuis geen patiënten meer opneemt.Een echte schande.Burgemeester Anthuenis van Lokeren vindt dit een goeie zaak.Bedankt Vivaldi en kornuiten! Er is geen greintje menselijkheid meer Erger nog.Er wordt zelfs niet meer aan politiek gedaan.Burger staat hier volledig in de kou.

Plaats een reactie

Delen