Uncategorized

Steunmechanisme voor ongebruikte reisvouchers goedgekeurd

Redactie PAL

De Kamercommissie Economie heeft vandaag een wetsvoorstel goedgekeurd omtrent een steunmechanisme voor reisorganisatoren. Het betreft de mogelijkheid om een lening aan te vragen zodat ongebruikte vouchers terugbetaald kunnen worden aan consumenten.

Toen de coronacrisis bijna twee jaar geleden uitbrak moesten heel wat reizigers hun geplande reizen annuleren. In ruil kregen ze van de reisorganisatie vaak een voucher, die ze dan binnen het jaar konden gebruiken om toch op reis te gaan. Deden ze dit niet, dan konden ze na een jaar hun geld terugkrijgen. Vanaf de vraag tot terugbetaling heeft de reisorganisatie 6 maanden de tijd om hieraan te voldoen. Men had er toen echter niet op gerekend dat de crisis zo lang zou aanslepen en dat heel veel mensen dus uiteindelijk hun geld terug zouden eisen.

Financiële domper

Doordat zoveel reizigers terugbetaald moesten worden was de kans groot dat enkele touroperatoren de boeken uiteindelijk neer zouden moeten leggen. Daar wilde de regering met het wetsvoorstel dat op tafel lag een stokje voor steken. Nu het goedgekeurd is, wordt het voor de reisorganisaties mogelijk om een lening aan te vragen van maximaal 3 miljoen euro. Daarmee kunnen ze dan vouchers terugbetalen, maar slechts 80% van de waarde van elke voucher mag vergoed worden met geld van de lening.

Vanaf 1 januari 2022

In totaal zal de staat 210 miljoen euro ter beschikking stellen van het noodfonds. Dat zou ruim voldoende moeten zijn om de 135 miljoen euro aan ongebruikte vouchers terug te betalen. Toch nam het uitwerken van de regeling meer tijd in beslag dan eerst gedacht, omdat toestemming nodig was van de Europese Commissie. Deze kwam er op 15 november, waardoor de regeling met terugwerkende kracht ingegaan is vanaf 22 november. Kathleen Verhelst (Open VLD) is één van de auteurs van het voorstel. Volgens haar kunnen de eerste betalingen vanaf 1 januari starten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen