Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Wanbetalers ziekenfondsen worden uitgesloten van extra voordelen, armoedenetwerk ontevreden

Ruben Notteboom

Een nieuwe wet zorgt ervoor dat wanbetalers twee jaar uitgesloten worden van de extra voordelen bij de ziekenfondsen. Mensen die de ziekenfondsbijdrage van ongeveer 90 euro per jaar betalen, krijgen die voordelen. 80.000 mensen hebben die 90 euro per jaar echter al twee jaar niet betaald, omdat ze naar eigen zeggen niet kunnen door hun financiële omstandigheden. Vanaf januari zullen ze twee jaar uitgesloten worden.

Iedere Belg krijgt een wettelijk minimum van het ziekenfonds zodat zorgkosten betaalbaar moeten blijven. Wie 90 euro per jaar extra betaalt, krijgt een aanvullende verzekering. Elk ziekenfonds geeft andere voordelen, zoals de terugbetaling van een bril of logopedist tot tandzorg of tegemoetkomingen in jeugdvakanties of sportactiviteiten.

Door armoede niet kunnen betalen voor extra bijdrage

80.000 mensen proberen echter al twee jaar gebruik te maken van die voordelen zonder effectief te betalen. Naar eigen zeggen komt dat door hun financiële omstandigheden. Ze zouden in te grote armoede leven om 90 euro per jaar op tafel te kunnen leggen. Ze kregen die voordelen de voorbije twee jaar sowieso al niet, omdat ze er geen recht meer toe hadden, maar nu zullen die mensen twee jaar worden uitgesloten van die voordelen. Zelfs al willen en kunnen ze betalen, toch mogen ze de komende twee jaar niet als sanctie.

Het Netwerk tegen Armoede spreekt van een “straftijd” en is ontevreden. Zelfs wanneer achterstallige premies betaald worden en de lopende worden bijgehouden, dan nog kunnen die mensen twee jaar geen toegang krijgen. Zo zouden ze terecht komen bij de Hulpkas, die het wettelijke minimum voorziet, maar dat zou hen wel benadelen volgens de organisatie.

Armoedenetwerk vindt nu niet gepaste moment voor sancties

De nieuwe regeling zou eigenlijk dit jaar al zijn ingegaan, maar werd uitgesteld door corona. Het Netwerk tegen Armoede hoopt dat de plannen opnieuw uitgesteld worden en dat het parlement in gesprek wil gaan over deze beslissing. Het Netwerk tegen Armoede hoopt namelijk dat deze geplande sancties geschrapt zullen worden.

Volgens het Netwerk tegen Armoede verkeren mensen in armoede vaak in slechte gezondheid en zijn ze in hun levensloop gemiddeld 17 jaar langer ziek dan een middenklasser. Het Netwerk vreest daarnaast dat de wanbetalers het gewoon niet beseffen. Ze zouden een brief hebben gekregen over de toestand, maar de kans is reëel dat de brief of niet gelezen is, of niet begrepen werd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Wanbetalers ziekenfondsen worden uitgesloten van extra voordelen, armoedenetwerk ontevreden”

  1. Het zou toch veel eenvoudiger zijn om deze wanbetalers over te dragen aan de Hulpkas voor ziekte en invaliditeitsverzekering (HZIV).
    Dan hoeven de ziekenkassen zich niet meer druk te maken over deze “wanbetalers”. Deze mensen zijn dan ook nog altijd perfect gedekt en de ziekenkassen hebben er geen werk meer mee.
    Natuurlijk kunnen de ziekenkassen dan de overheid niets meer aanrekenen want deze mensen zijn dan geen “lid” meer van hen.

  2. Het totale achterstallige bedrag voor die 80.000 sukkelaars bedraagt ocharme 7,2 miljoen €.
    Minder geld om vreemde gelukszoekers in de watten te leggen (die krijgen al die voordelen zonder ooit ook maar 1 cent te hebben bijgedragen!) of een kleine vermindering van de transfers richting Wallonië en t probleem is opgelost…
    Hoeveel betaalde de federale overheid ook weer voor de repatriëring van Afghaanse collaborateurs? En ondertussen mogen we ook opdraaien voor hun hele welzijn…

Plaats een reactie

Delen