De Directeur-Generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus - Afbeelding: Shutterstock

De Directeur-Generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

WHO wil een globaal pandemieakkoord op tafel tegen 2024

Niels Geerinck

Leden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben ingestemd met het starten van onderhandelingen over een internationaal akkoord over de aanpak van een volgende pandemie. Het is de bedoeling dat de nog te maken afspraken vanaf 2024 in werking treden.

De resolutie over het akkoord werd aangenomen aan het einde van een driedaagse bijeenkomst van de 194 lidstaten in het Zwitserse Genève. Het besluit werd met applaus ontvangen. Het akkoord is niet alleen ter preventie van een nieuwe pandemie, maar gaat over het treffen van voorbereidingen en hoe er op zo’n wereldwijde gezondheidscrisis moet worden gereageerd.

“Samenwerking”

Experts vrezen dat het een kwestie van tijd is voordat de wereld met de volgende pandemie te maken krijgt. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus vindt het belangrijk dat landen samenwerken zodat een pandemie zoals die van nu met het coronavirus “nooit meer” zal plaatsvinden. Hij hekelt tegelijk de “ik eerst“-mentaliteit die veel landen hadden wat betreft vaccins.

De onderhandelingen worden gevoerd door een speciale groep die uiterlijk 1 maart voor het eerst samenkomt. Tijdens die vergadering worden de voorzitters en vicevoorzitters gekozen. Zij zullen bij de volgende algemene vergadering van de WHO in 2023 een voortgangsrapport presenteren. Een jaar later volgt de stemming.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “WHO wil een globaal pandemieakkoord op tafel tegen 2024”

  1. De WHO is eerder een deel van het probleem, in plaats van een deel van de oplossing. Het tijdelijk verzwijgen van de pandemie is daar een voorbeeld van, mede dankzij de Ethiopische communist en WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus die China in bescherming nam.

  2. De oplossing voor een goed werkend en zijn geld verdienend orgaan als het WHO, is dat deze organisatie onafhankelijk pandemieën aan de wereld bekend maakt en niet zoals bij covid 19 drie maand zwijgt tot het dodental teveel oploopt, enkel en alleen om de oorzaken van het virus uit de wind te houden. Trump had gelijk er geen geld meer aan te geven, tot het WHO terug geloofwaardigheid heeft en dat zal er niet komen met de huidige leider.

  3. Tedros Adhanom is wel heel naïef. Weet hij dan niet dat de Covid-1984 pandemie vanuit het hoofdkwartier van Pfizer gemanaged wordt ?

  4. Als je natuurlijk een paar maanden de verspreiding van een dodelijk virus verzwijgt om je postje te kunnen behouden en je broodheer uit de wind te houden, wil je achteraf zoveel mogelijk stof doen opwaaien om je eigen fouten te verdoezelen. Deze Chinese marionet heeft geen lessen aan de wereld te geven.

Plaats een reactie

Delen