De zelfmoordcapsule van Exit International (Beeld: Wikimedia Commons)

De zelfmoordcapsule van Exit International (Beeld: Wikimedia Commons)

Uncategorized

Zelfmoordcapsule wettelijk toegelaten in Zwitserland

Damien Segers

In Zwitserland zal een 3D-geprinte zelfmoordcapsule volledig legaal beschikbaar worden. Dit blijkt uit een advies van een deskundige van Exit International, de organisatie die de zogenaamde ‘Sarco’-machine heeft ontwikkeld. Dat meldt de Zwitserse nieuwssite Swissinfo

In 2020 stierven in Zwitserland ongeveer 1300 mensen door euthanasie. Zij werden bijgestaan door de twee grootste euthanasieorganisaties in het land: Exit en Dignitas. De huidige gebruikelijke methode is om vloeibaar natriumpentobarbital in te nemen. Dat is een barbituraat, een klasse geneesmiddelen die vroeger gebruikt werd als slaap- en kalmeermiddel. Door inname van een opzettelijke overdosis valt de patiënt in een diepe slaap. Daarna stopt pijnloos de ademhaling door het middel en volgt de dood door verstikking.

De zelfmoordcapsule genaamd ‘Sarco’ biedt volgens de ontwikkelaars een andere benadering van een vredige dood, zonder de noodzaak van voorgeschreven middelen.

De persoon stapt in de capsule en gaat liggen. Dit is erg comfortabel. De persoon wordt een reeks vragen gesteld en wanneer hij die heeft beantwoord, kan hij op de knop in de capsule drukken. Dit is wat het mechanisme in de eerste plaats activeert. Dus de persoon kan alle tijd van de wereld nemen om het te doen“, aldus Philip Nitschke, oprichter van het in Australië geregistreerde bedrijf Exit International.

Vredige verstikking

De capsule werkt door snelle veranderingen in de lucht binnenin. Het zuurstofgehalte wordt snel teruggebracht van 21 procent naar 1 procent en vervangen door stikstof. Bewustzijnsverlies treedt dan snel op als gevolg van zuurstoftekort. Ook bij deze methode volgt de dood door verstikking.

Wegens het snelle veranderen van de atmosfeer naar stikstof kan de patiënt nog ‘ademen’ en heeft het lichaam geen tijd om CO2 op te stapelen in het bloed. Een verhoogde concentratie aan CO2 in het bloed is immers een alarmsignaal voor het lichaam dat er verstikking aan de gang is. Door dit te vermijden treedt bij het gebruik van de zelfmoordcapsule in theorie geen paniek of verstikkend gevoel op.

Geen juridische problemen voor de zelfmoordcapsule

Volgens de oprichter van Exit International zijn er geen juridische problemen. “Vorig jaar hebben wij advies gevraagd over de wettigheid van het gebruik van ‘Sarco’ in Zwitserland voor euthanasie. Deze herziening is voltooid. We zijn zeer tevreden met het resultaat en dat we niets over het hoofd hebben gezien“.

Het doel van het gebruik van de zelfmoordcapsule is volgens de organisatie het stervensproces los te koppelen van medicatie. Momenteel moeten er immers een of meer artsen betrokken zijn om het barbituraat voor te schrijven en de geestesbekwaamheid van de persoon te bevestigen. Het bedrijf wil echter elke vorm van psychiatrische beoordeling uit het euthanasieproces halen.

Het bedrijf hoopt volgend jaar te lanceren in Zwitserland. “Behoudens onvoorziene moeilijkheden hopen wij ‘Sarco’ volgend jaar in Zwitserland beschikbaar te kunnen stellen. Het is tot dusver een zeer kostbaar project geweest, maar we denken dat we nu dicht bij de uitvoering zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

16 gedachten over “Zelfmoordcapsule wettelijk toegelaten in Zwitserland”

  1. in “theorie” geen paniek of verstikkingsgevoel? misschien toch beter wat extra uittesten, we hebben politiekers op overschot hier, die kunnen we vast wel doneren als proefpersoon.

  2. Film, “Soylent Green” griezelig echt! Heb die film in 1973 gezien, was zwaar onder de indruk toen die oudere man in de film op een soort bed ging liggen in een euthanasiecentrum. Op de muur werd een mooie natuurfilm getoond met muziek van Vivaldi, “Lente” uit de “Vier seizoenen”, voor zover ik me herinner. Alle leven op aarde was door milieurampen zo goed als volledig uitgeroeid, en die oude man was de enige die de schoonheid van de natuur nog in het echt had gezien.

  3. Hier zijn maar twee woorden voor: hartverscheurend, beangstigend!
    Zoekt eens de dystopische film ‘Soylent Green’ met Charlton Heston en Edward G. Robinson in de hoofdrollen.
    Een overbevolkte stad (New York) in 2022(!), waar men uit vrije wil beslist ‘naar huis te gaan’, zich naar een overheidsgebouw begeeft en zich na het drinken van een gifbeker in een daartoe bestemde kamer op een gerieflijk bed uitstrekt en – terwijl buiten een verwante afscheid neemt – tijdens een filmprojectie ‘inslaapt’. Sterk aanbevolen, dit filmicoon uit 1973.

Plaats een reactie

Delen