De Italiaanse gevangenis van Asinara - Afbeelding: Shutterstock

De Italiaanse gevangenis van Asinara - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

1 op 3 gedetineerden in Italiaanse gevangenis is niet-EU migrant

Niels Geerinck

Migranten die afkomstig zijn uit niet-EU-landen vertegenwoordigen een derde van alle gedetineerden in de Italiaanse gevangenissen, hetgeen neerkomt op 17.000 gevangenen. Dat meldt de Italiaanse krant Il Giornale. “Een mislukt beheer van de migratie”, zo klinkt het.

De Italiaanse overheid gaf de officiële gevangeniscijfers vrij. Daaruit blijkt dat 32 procent van alle gevangenen in het land uit het buitenland komt. Tevens zou het aandeel in het buitenland geboren gedetineerden per regio sterk verschillen. In sommige regionale gevangenissen loopt dat op tot 78 procent van de totale gevangenispopulatie.

Uit nader onderzoek blijkt dat 80% van de misdaden werd voltrokken door mensen die zich illegaal in Italië bevonden. Het land kampt al geruime tijd met een illegale migratieproblematiek. In 2020 kwamen er zo’n 67.040 niet-reguliere migranten toe, in het jaar voordien was dat 34.154 en in 2018 bedroeg dat aantal nog ‘maar’ 11.471.

“Alarmerende cijfers”

De Italiaanse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Nicola Molteni reageert met verbazing op de cijfers. “Dat de cijfers verband houden met de aankomsten van illegale migranten, is alarmerend”, zo zegt hij. En zo vervolgt de staatssecretaris: “Het is een tijd waarin irreguliere en uit de hand gelopen migratie toeneemt, uiteraard naast een inheemse nationale misdaad die helaas blijft bestaan en waarmee de politiediensten voortdurend in conflict zijn.”

Uit de cijfers blijkt dat drugshandel (20 procent) en kinderprostitutie (10 procent) de meest voorkomende misdaden zijn die op het conto van illegale migranten staan. Moord (8 procent) en diefstal en beroving (6 procent) sluiten de rangen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “1 op 3 gedetineerden in Italiaanse gevangenis is niet-EU migrant”

  1. we zijn reeds zover. hier lossen ze dat op door geen statistieken bij te houden. De poco’s kunnen immers niet aanvaarden dat de realiteit niet strookt met hun denkbeeld dus moet de realiteit begraven worden onder sensuur, leugens en bedrog

Plaats een reactie

Delen