Uncategorized

Burgemeester Zwijndrecht (Groen) werd wel ingelicht over PFOS-vervuiling

Redactie PAL

De burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyvere (Groen), verklaart dat hij wellicht wel op de hoogte gesteld werd van de PFOS-vervuiling in zijn gemeente. Dat brengt VRT NWS. Vorige week stelde hij in de onderzoekscommissie nog dat hij nooit ingelicht werd.

Vorige week moesten verschillende (ex-)politici zich in de PFOS-onderzoekscommissie komen verantwoorden voor hun handelen enkele jaren geleden, toen duidelijk werd dat de 3M-fabriek in Zwijndrecht de omgeving vervuilde met de chemische stof PFOS. Onder andere voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege stelde toen dat ze geen fouten gemaakt had. Ook Ben Weyts, toen nog minister van Mobiliteit en Openbare Werken, zei dat hij altijd correct had gehandeld. “Het is gemakkelijk om met de bril en de kennis van vandaag het verleden te beoordelen. Maar ik meen oprecht dat mijn diensten onder mijn politieke verantwoordelijkheid in eer en geweten correct hebben gehandeld”, stelt de minister toen.

Nieuwe mail

Gisteren moest burgemeester Van de Vyvere opnieuw verschijnen voor de commissie, terwijl hij dat vorige week reeds gedaan had. Aanleiding was een nieuwe mail die opgedoken was, en bezwarend kon zijn voor de burgemeester. Uit de mail, die afkomstig is van Lantis (de bouwheer van de Oosterweelverbinding), blijkt namelijk dat Zwijndrecht wél op de hoogte werd gesteld van PFOS-vervuiling op haar grondgebied.

Dat strookt niet met het verhaal dat de burgemeester eerder schetste in de onderzoekscommissie. Volgens hem werd zijn gemeente nooit van enige vervuiling op de hoogte gebracht. Dat verhaal wordt nu dus bijgestuurd door Van de Vyvere, die zegt dat hijzelf niet op de hoogte gesteld werd door Lantis, maar zijn milieuschepen wel. Dat zou tijdens een informele vergadering gebeurd zijn.

“Langs neus en lippen iets over vervuiling gezegd”

Tijdens die informele vergadering zou Jens Van Rensbergen aan Steven Vervaet (nu milieuschepen maar toen gewoon betrokken bij het dossier) verteld hebben over de vervuiling. “Langs neus en lippen weg zei hij iets over een vervuiling. We gaan communiceren, zei hij, maar jullie moeten daar niets voor doen. Maar ik weet dat niet meer. Logisch ook, als dat zo gezegd is. Als hij over een gezondheidsrisico had gesproken, zou ik me dat wél herinneren.”

Van Rensbergen zelf zegt zich dat gesprek niet meer te herinneren, maar blijft er wel bij dat hij de burgemeester heeft ingelicht. “Ik heb er ook bij verteld dat OVAM meldde dat er geen direct humaan risico was.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Burgemeester Zwijndrecht (Groen) werd wel ingelicht over PFOS-vervuiling”

  1. De GROENE Vivaldioten en hun Vazallen slaan stilaan blauw uit van de leugens. Zoals in Holland, zijn ze niet verlegen om een leugen want minister van coalitie houd stinkend potje wel toe. Schrijnend, ik hoop dat mensen hun ogen nu eindelijk open gaan en rekening vereffenen bij verkiezing!

  2. De groenen kosten de maatschappij en bijgevolg de burger alleen maar veel geld en ze lossen niks op. Nu weer blijkt ook dat ze zo hypocriet zijn als wat. Dat daar nog kiezers op stemmen is onbegrijpelijk.

Plaats een reactie

Delen