Boerenbond vecht erkenning van drie Nationale Parken aan

Boerenbond vecht o.a. de erkenning van de Scheldevallei aan. Belga

Uncategorized

Demir (N-VA) over kernuitstap: “Groen wil van mij de zondebok maken”

Anton Schelfaut

Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zou het onverantwoord zijn om de kerncentrales te sluiten. Dat heeft ze gezegd in een interview met De Zondag. “We hebben eigenlijk de luxe niet om de centrales te sluiten”, klinkt het.

Demir maakt zich sterk dat de CO2-uitstoot beperkt moet worden. “We zitten volop in een klimaat- en energietransitie. Nederland zal zelfs nieuwe kerncentrales bouwen. Kernenergie is duurzame energie. Of willen we nóg afhankelijker worden van de gaskraan van Poetin?”, vraagt ze zich hardop af. “Dat de energieprijs stijgt, is ook geopolitiek, hè.”

Het argument van Groen luidt dat Demir de federale regering wil saboteren door elke gascentrale te weigeren, maar dat is volgens haar onzin. “Het is toch te gek voor woorden wat er aan het gebeuren is? De groenen willen meer stikstof en meer CO2 uitstoten en ik moet dat tegenhouden. Het lijkt wel de wereld op haar kop. Weet u wat ik denk: Groen wil van mij de zondebok maken voor haar beleid. Ik trek me daar geen bal van aan. Ik blijf opkomen voor het leefmilieu.”

Andere visie

Demir wijst erop dat zij en haar federale collega Tinne Van der Straeten (Groen) er een “totaal andere visie op politiek” op nahouden. “Zij is dogmatisch, ik ben pragmatisch. Ik wil oplossingen voor de problemen die zich stellen. Maar ik ben niet kwaad op haar als persoon.”

Toch hebben Demir en Van der Straeten elkaar nog nooit onder vier ogen gesproken. “We hebben wel al vergaderd met medewerkers bij. Dan doen we dat heel professioneel.”

De N-VA-politica meent dat het weinig zin zou hebben om aan tafel te gaan zitten over de hoge energieprijzen. “Een energiefactuur heeft een Vlaamse en een federale component. Die staan los van elkaar”, legt ze uit. “Ik weet dat het absurd klinkt, maar het is nu eenmaal zo. Het is daarom dat ik het energiebeleid ‘kut’ heb genoemd. Ik blijf daarbij. Het zit veel te complex in elkaar. Maar goed: Vlaanderen heeft intussen al meer dan 200 miljoen euro uit de factuur van de gezinnen gehaald en de oefening is niet af.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Demir (N-VA) over kernuitstap: “Groen wil van mij de zondebok maken””

  1. Tine Van der straeten is een totaal ongeloofwaardige politiekster, die met 10000 (Ecolo) voorkeurstemmen, dit land verder (en zeker Vlaanderen) gaat verarmen. Haar laatste visie (hln), verlagen van BTW op elektriciteit voor het promoten van elektrische wagens, maar niet op gas. Ze vergeet hierbij dat straks, als alle kerncentrales dicht zijn, diezelfde elektriciteit zal opgewekt worden met gascentrales. Idioter kan niet. Het bedrog zit bij de regering die btw-inkomsten x4 ziet op energie, waarvoor de prijs de pan uit swingt (x4) en veel mensen in de problemen brengt. Dit past uiteraard in de strategie voor het terugbetalen van hun ongebreidelde verspilling de laatste jaren. Er bestaat een andere naam voor nl “diefstal”.

  2. Groene gascentrales? Niet voor 2030 -dat groen moet van de windmolens komen en zet de noordzee vol met reuzen van 200meter dan heb je nog maar voldoende electriciteit voor 40% van het totaalgebruik aan energie . Stikstof dan maar – ook op de lange termijn en niet CO2-vrij. Eigenaardig men geeft nooit cijfers – het blijft bij algemeen gewauwel het grote publiek vraagt meer . Men vergeet dat wij nog altijd een goed onderwijs hebben . En vivaldi zit halftime – ze zullen de boel wel volgend jaar laten springen . Gun hen een bont en blauwe verkiezingsuitslag , nog een jaartje te gaan – Staf 92,9

  3. er is nog geen akkoord om de zeewind electriciteit aan land te brengen en die zal er niet vlug komen.Ik herinner me een voorstel van een groene goeroe om chocolade-sigaretten te verbieden,nu moeten we met electrische wagens gaan rijden en er zal geen electriciteit zijn,hoe zot kun je zijn of je moet daadwerkelijk bij groen zitten,zot zijn doet geen pijn maar het is frustrerend.Welk zothuis zou zotten tinne willen opnemen en wegsteken.

  4. De rede MOET en ZAL zegevieren. Volhouden Demir, je hebt de overgrote massa achter jou. Zoals reeds gezegd: Vlamingen kunnen rekenen en tellen en in die groene dogmatische zever gelooft stilaan niemand meer. Domme Tinne mag bijgevolg beginnen inpakken. Wie luistert er nu nog naar dat gezever van groen? Groen zit er alleen maar bij om belastingen te verhogen. Wij Vlamingen zijn het ondertussen kotsbeu geworden.

Plaats een reactie

Delen