De kerncentrale van Doel (Shutterstock)

De kerncentrale van Doel (Shutterstock)

Uncategorized

FANC: “Jongste kernreactoren kunnen veilig langer openblijven”

Belga Press Agency

Volgens het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is het alvast op het vlak van veiligheid mogelijk om de levensduur van de twee jongste kerncentrales in ons land te verlengen. Dat staat in de analyse waar de federale regering net voor kerst om had gevraagd. De regering moet dan wel nog in de eerstvolgende maanden een definitieve beslissing nemen en de installaties moeten een update krijgen, klinkt het.

De nucleaire waakhond kreeg vlak voor het einde van het jaar samen met de federale overheidsdienst Economie de taak om te onderzoeken welke stappen nodig zouden om Doel 4 en Tihange 3 na 2025 alsnog open te houden. Die opdracht maakte deel uit van het compromis over de kernuitstap, waarbij de regering de definitieve beslissing nog even voor zich uitschoof tot maart van dit jaar. 

Op vlak van nucleaire veiligheid kan het alvast, stelt het FANC maandag in dat rapport. De jongste reactoren voldoen al grotendeels aan de veiligheidsvoorschriften, al zijn er wel nog een aantal verbeteringen nodig die nog voor 2025 zouden moeten worden doorgevoerd. Het is in principe aan uitbater Engie Electrabel om een actieplan uit te werken over hoe de installaties verbeterd kunnen worden, maar aangezien de resterende voorbereidingstermijn beperkt is, stelt de waakhond voor om die procedure te versnellen en binnen de zes maandan na de regeringsbeslissing samen met Engie vast te leggen welke werkzaamheden wanneer moeten gebeuren. 

Het FANC benadrukt wel dat een verlenging van de Doel 4 en Tihange 3 minstens tien jaar moet beslaan. Bovendien zijn er nog andere bezorgdheden naast de veiligheid. Zo moet worden nagegaan of er wel voldoende personeel beschikbaar is om een verlenging te organiseren, en tegelijkertijd ook de ontmanteling van de overige vijf centrales en de berging van het radioactief afval te organiseren, stipt het agentschap aan. Tot slot blijft de timing erg krap. Tegen eind januari, over twee weken dus, zou de regering een globale aanpak klaar moeten hebben, zodat die klaar ligt om op 18 maart definitief te beslissen. Ook als Vivaldi de volledige kernuitstap op die dag bevestigt, “moet die vanaf dan als onomkeerbaar worden beschouwd”, waarschuwt het FANC.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “FANC: “Jongste kernreactoren kunnen veilig langer openblijven””

  1. Alle elementen liggen op tafel om de geplande kernuitstap onmiddellijk stop te zetten. Verlengen en investeren in nieuwe kerncentrales is de enige weg om én zekerheid én onafhankelijkheid én betaalbaarheid én klimaatneutraliteit van onze elektriciteitsproductie te bewerkstelligen.

Plaats een reactie

Delen