Uncategorized

Joke Schauvliege: “Ik maakte geen fouten in PFOS-dossier”

Redactie PAL

Voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege is van mening dat ze geen fouten gemaakt heeft in het dossier rond het bedrijf 3M. Dat heeft ze verklaard in de onderzoekscommissie PFAS-PFOS, die de vervuiling rond de 3M-fabriek onderzoekt.

In de onderzoekscommissie PFAS-PFOS wordt vandaag een sleutelzitting georganiseerd. Daarbij zijn 4 voormalige ministers uit de regering-Bourgeois uitgenodigd die in de periode 2014 tot 2019 op één of andere manier betrokken zijn geweest bij het dossier. Specifiek gaat het om voormalig minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein, voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts, voormalig minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen en voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege. De commissie heeft als bedoeling om uit te klaren wie op welk moment over welke informatie beschikte, en wat er dan met die informatie gedaan werd.

“Ik zou hetzelfde doen”

Volgens Schauvliege waren er in 2017 gaan aanwijzingen dat de PFOS-vervuiling in de buurt van de 3M fabriek in Zwijndrecht ook negatieve gevolgen kon hebben op de gezondheid van de buurtbewoners. Wel was ze op de hoogte van de negatieve impact van de stoffen op het milieu. Ook OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) deelde toen nog die mening, waarbij over PFOS gedacht werd dat het “geen direct risico vormde voor de volksgezondheid.”

Schauvliege maakt zich sterk dat ze gehandeld heeft vanaf het moment dat ze meer informatie over de stoffen ter beschikking kreeg. Dat was eind 2018 het geval. “Toen de kennis toenam en de Europese normen strenger werden – die werden in 2020 240 keer strenger dan in 2017 – heb ik, net als mijn diensten, onmiddellijk gehandeld.”, verklaarde de voormalig minister. “Zou ik met de kennis die ik in 2017 had vandaag opnieuw zo handelen? Ja. Zou ik met de kennis die er in 2022 is opnieuw zo handelen? Uiteraard niet.”, besloot ze.

Weyts ontkent doofpotoperatie

Ook voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts is ervan overtuigd dat hij altijd correct heeft gehandeld. “Het is gemakkelijk om met de bril en de kennis van vandaag het verleden te beoordelen. Maar ik meen oprecht dat mijn diensten onder mijn politieke verantwoordelijkheid in eer en geweten correct hebben gehandeld”, stelt de minister.

Daarbij hekelt hij wel de aantijgingen die tegenover hem gemaakt zijn, alsook het feit dat sommige mensen over een doofpotoperatie spreken. “Als er al sprake was van een doofpot, dan toch een doofpot zonder deksel.”, zei hij daarover. Hij doelt daarmee op de vele keren dat er gecommuniceerd geweest is over de vervuiling op de werf rond de Oosterweel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen