Een rubberen bootje achtergelaten in Kent, Engeland - Afbeelding: Shutterstock

Een rubberen bootje achtergelaten in Kent, Engeland - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Nederland: twee personen aangehouden wegens faciliteren mensensmokkel

Niels Geerinck

De Nederlandse Marechaussee meldt de arrestatie van twee personen uit Dalfsen, nabij Overijssel. Ze werden dinsdag aangehouden wegens het voorbereiden van mensensmokkel. Bij een huiszoeking werden rubberen bootjes, zwemvesten en buitenboordmotoren gevonden.

Een 25-jarige man en een 32-jarige vrouw werden dinsdag aangehouden. Vervolgens vond er een huiszoeking plaats waarbij “nautische goederen” werden aangetroffen zoals: buitenboordmotoren, zwemvesten en rubberen bootjes. Ook bij een watersportwinkel werden nog andere spullen op de naam van het tweetal gevonden. Alles werd door de Marechaussee in beslag genomen.

Donderdag verschenen de twee voor de rechter-commissaris, die oordeelde dat de vrouw weer mocht beschikken, al blijft ze wel een verdachte in de zaak. De 25-jarige man blijft nog voor veertien dagen aangehouden. Het onderzoek loopt.

Mensensmokkel

Ook Nederland voert sinds geruime tijd de strijd tegen de problematiek van de mensensmokkelaars op. Vaak worden de “benodigde goederen” die bij zo’n overtocht gebruikt worden, in Nederland aangekocht en via België naar Frankrijk gebracht. De landen onderhouden ook een samenwerkingsverband om de netwerken beter in kaart te brengen.

De criminele organisaties die zich schuldig maken aan het strafbaar feit verdienen grof geld op de kap van de illegale migranten die de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk willen maken.

In juni vorig jaar vroeg het Nederlandse Openbaar Ministerie gevangenisstraffen tot 6 jaar voor twee mannen van Iraakse komaf, die zich in Nederland bezighielden met het faciliteren van mensensmokkel. Vorige maand nog werd een 24-jarige Albanees aangehouden in Hoek van Holland, tijdens een paspoortcontrole.

Hij was in België veroordeeld voor het leiden van een criminele organisatie die mensen smokkelde naar het Verenigd Koninkrijk. De man had nog vijf jaar gevangenisstraf openstaan in ons land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen