(Twitter)

(Twitter)

Uncategorized

Tientallen doden bij protesten in Kazachstan

Belga Press Agency

Bij de protesten in het Centraal-Aziatische land Kazachstan zijn intussen tientallen doden gevallen. Intussen hebben Rusland en zijn bondgenoten binnen het militaire bondgenootschap CSTO troepen naar het buurland en voormalige Sovjetrepubliek gestuurd.

“Tientallen” manifestanten zijn in de nacht van woensdag op donderdag gedood door de politie toen ze administratieve gebouwen in Kazachstan probeerden binnen te dringen. Dat heeft de woordvoerder van de politie laten weten, geciteerd door de persagentschappen Interfax-Kazachstan, TASS en Ria Novosti.

De zegsman spreekt over “extremistische troepen” die ook politiedepartementen en -commissariaten belaagden. “Tientallen aanvallers zijn uitgeschakeld”, luidt het.

Ook aan de zijde van de ordediensten zijn dodelijke slachtoffers gevallen.

Sinds een aantal dagen woeden hevige protesten in Kazachstan, aangezet door een inmiddels ingetrokken verdubbeling van de gasprijs. President Kassym-Jomart Tokajev heeft de noodtoestand afgekondigd en schakelde de hulp in van een door Rusland geleid militair bondgenootschap (CSTO).

In Almaty, de grootste stad van het land, meldde het Russische persagentschap TASS donderdag “hevige vuurgevechten” tussen tientallen gewapende mensen en militairen voor het stadhuis. Veel supermarkten en winkels zijn geplunderd in de stad, onder meer de winkel van een wapenhandelaar. Veel geldautomaten zijn opgeblazen.

Demonstranten slaagden er woensdag gedurende enige tijd in het vliegveld van Almaty in bezit te nemen. Inmiddels hebben de autoriteiten de macht over het vliegveld weer terug, maar luchtvaartmaatschappijen in de regio hebben uit voorzorg besloten voorlopig niet naar de stad te vliegen.

Russische troepen

Rusland en zijn bondgenoten binnen het militaire bondgenootschap CSTO hebben donderdag een eerste contingent vredestroepen naar Kazachstan gestuurd.

Volgens Russische persagentschappen gaat het om parachutisten. Die worden “voor een beperkte periode” gestuurd, met als doel “de situatie te stabiliseren en te normaliseren”, luidt het in een communiqué van CSTO dat verspreid werd op de berichtendienst Telegram.

Kazachstan had het militaire bondgenootschap, waar naast Rusland ook Armenië, Kirgizië, Tadzjikistan en Wit-Rusland deel van uitmaken, om hulp verzocht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

Plaats een reactie

Delen