Het aantal klimaatdoden blijft dalen. Foto's Shutterstock en Twitter

Het aantal klimaatdoden blijft dalen. Foto's Shutterstock en Twitter

Uncategorized

Aantal klimaatdoden blijft sterk dalen

Simon Segers

Volgens een studie van de Deense statisticus en klimaatexpert Bjørn Lomborg zijn er steeds minder slachtoffers van klimaatgerelateerde rampen. Hij verzamelde data van de laatste honderd jaar en concludeerde dat er een sterke daling is in het aantal gebeurtenissen en doden. “Ondanks onafgebroken verslaggeving over klimaat, stierf in 2021 bijna 99 procent minder mensen dan honderd jaar voordien. Waarom wordt dit stelselmatig niet bericht?”

“In de jaren 1920 was het dodenaantal van klimaatgerelateerde rampen gemiddeld 485.000 per jaar. In het laatste volledige decennium (van 2010 tot 2019) was dit gemiddelde slechts 18.362 per jaar, 96,2 procent lager”, schreef Lomborg. 2020 en 2021 kenden respectievelijk maar 14.885 en 6.134 slachtoffers, wat ongezien lage cijfers zijn. Als men rekening houdt met de verviervoudiging van de mondiale populatie in de afgelopen eeuw is de afname zelfs nog spectaculairder te noemen.

Overstromingen in België

Lomborg baseert zich op gegevens van The International Disaster Database, waarin alle natuurrampen worden gedocumenteerd. Deze bevat bijvoorbeeld ook data over de overstromingen in West-Europa, onder meer in het oosten van België, van afgelopen zomer. Hierbij vielen minstens 224 doden. “Al deze doden zijn opgenomen in de grafiek”, aldus de onderzoeker. “Er is wat onzekerheid over de volledigheid van de gegevens in de vroegste decennia, daarom begint de grafiek pas in de jaren 1920. Dit zou betekenen dat de afname in slachtoffers in werkelijkheid nog groter zou kunnen zijn.” Volgens de Deen creëren de media een vertekend beeld. “Het aantal rampen waarvan verslag wordt uitgebracht neemt toe, maar dat ligt aan verhoogde toegankelijkheid en een lagere drempel om deze thema’s te brengen.”

Kinderen bang maken

De daling in het aantal slachtoffers is volgens Lomborg het gevolg van de welvaartstoename: “Rijke en veerkrachtige samenlevingen zijn beter in staat om hun inwoners te beschermen.” Hij benadrukte echter dat deze conclusies de klimaatopwarming niet ontkennen, noch dat de gevolgen hiervan niet zouden kunnen leiden tot meer slachtoffers. “De klimaatopwarming is een reëel probleem dat we op een verstandige manier moeten oplossen. Paniek zaaien aan de hand van slechte verslaggeving en het bang maken van kinderen en volwassenen, dat is geen verstandige manier. Onze toegenomen rijkdom en flexibiliteit zijn vele malen belangrijker dan de potentiële negatieve impact van het klimaat op de menselijke kwetsbaarheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Aantal klimaatdoden blijft sterk dalen”

  1. Ze zijn hier de laatste jaren niks anders aan het doen dan angst en paniekscenario’s aan het uitbraken met dank aan de linkse wokers en de smerige staatsgesubsideerde rioolpers.

  2. Maarten Boudry beschrijft dit fenomeen al in zijn boekje ” Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat ” Na elke klimaatdode leerde de mens en nam maatregelen ,dat noemt men evolutie !! Het besluit is dat dankzij fossiele brandstoffen en hun CO2 uitstoot we de mogelijkheid hebben om het milieu en het klimaat probleem op te lossen .
    Hebt ge hem ???

Plaats een reactie

Delen