Schermafbeeldingen uit het filmpje van het VSOA - Bron: VSOA

Schermafbeeldingen uit het filmpje van het VSOA - Bron: VSOA

Uncategorized

Brusselse jongeren bekogelen politiewagen met molotovcocktail

Niels Geerinck

Op sociale media circuleren beelden van enkele jongeren die zaterdagnacht in centrum Brussel een politiewagen bekogelen met een molotovcocktail. Het centrum van de stad staat inmiddels onder een ‘verhoogd toezicht’, zo zegt de politievakbond. Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert scherp. “We mogen dit nooit normaliseren!”

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1490262079193899008?s=20&t=F1i7bjL3bwes5pZd8kXJ4Q

Op de beelden is te zien hoe een jongere het gevaarlijk en brandbaar projectiel richting een voorbijrijdende politiewagen gooit. De beelden werden gepubliceerd door de politievakbond VSOA, zij keuren het geweld ten stelligste af. Volgens de vakbond was het eerder deze week ook al erg onrustig in onze hoofdstad. Woensdag vond er een schietpartij plaats nabij een speeltuin in het centrum. Daarbij raakten twee mensen zwaargewond, deze verkeren inmiddels buiten levensgevaar.

Het centrum van Brussel staat sindsdien onder een verhoogde waakzaamheid, hetgeen volgens de vakbond ook kwaad bloed zet bij de Brusselse jongeren. “Na twee schietpartijen de afgelopen week is er in de buurt van het Anneenssensplein in het centrum van Brussel verhoogd politietoezicht”, zo klinkt het. “Dit wordt opnieuw niet gesmaakt door de Brusselse jongeren die onze politiepatrouilles bestoken met molotovcocktails.”

De politievakbond wenst wel te benadrukken dat er nog geen concrete aanwijzingen zijn tussen de incidenten eerder deze week en het voorval van zaterdagnacht. Beide dossiers staan nu onder toezicht van de federale politie en het Brusselse parket.

“We mogen dit nooit normaliseren”

Het incident zorgt ook voor heel wat consternatie bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Van Grieken hekelt de houding van de traditionele partijen tegenover het geweld. “Brussel, 2022. Een molotovcocktail wordt gegooid naar een voorbijrijdende politiewagen. En de media/systeempartijen? Amper verontwaardiging. Alsof het een faits divers is”, zo schrijft hij op Twitter. Daarnaast pleit hij voor een nultolerantie bij geweld tegenover de ordediensten. “We mogen dit nooit normaliseren. Enkel de harde aanpak en nultolerantie kan werken. Stop met wegkijken!“, gaat hij verder.

Ook Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere uit zijn bedenkingen bij het zoveelste incident in onze hoofdstad. Volgens hem kan de overheid de openbare orde in Brussel niet meer handhaven. “Schietpartijen, molotovcocktails…en dat allemaal op 10 minuten wandelen van het Brusselse stadhuis. Wie gelooft eigenlijk nog dat de overheid de veiligheid nog kan garanderen in onze hoofdstad? Nochtans één van haar kerntaken”, zo klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Brusselse jongeren bekogelen politiewagen met molotovcocktail”

  1. Men heeft het te ver laten komen. Het geweld in Brussel is met de gangbare middelen niet meer beheersbaar. Zullen de stad en delen van de omliggende gemeenten als noodgebied moeten worden uitgeroepen tot getto’s, wat ze potentieel al zijn?
    Er moet iets gebeuren want de bom staat op barsten.

  2. Tja, die jongeren (over welke jongeren heeft men het eigenlijk ?) beschikken niet over taserwapens en pepperspray). Wanneer gaan de politici trouwens nultolerantie invoeren voor luie politieagenten die zich schuldig maken aan machtsmisbruik, illegaal geweld, plichtsverzuim en die wegvluchten wanneer een jongere met een projectiel gooit? Verontwaardiging van Tommeke is nogal eenzijdig, selectief en goedkoop. Hoe lossen ze dat trouwens op in Antwerpen of is daar alles peis en vree?

Plaats een reactie

Delen