Uncategorized

Sneeuwwitje gaat woke: “De vrouw van onbepaalde huidskleur en de zeven personen van gemiddelde hoogte”

Jurgen Ceder

Het is moeilijk een parodie op extremisme van echt extremisme te onderscheiden, tenzij de auteur ergens duidelijk aangeeft dat zijn woorden humoristisch zijn bedoeld.

In 1994 had James Finn Garner veel succes met zijn boek ‘Politically Correct Bedtime Stories’. Het persifleerde de toen opkomende golf van politieke correctheid door gekende kindersprookjes te herschrijven. Zo werden de dwergen uit Sneeuwwitje er “de zeven verticaal benadeelde personen” in genoemd. In die tijd was het nog overduidelijk dat de politiek correcte sprookjes als grap bedoeld waren. Met de recente opmars van woke, is het echter veel moeilijker geworden fanatisme van satire te onderscheiden. Getuige daarvan de verwikkelingen rond de nieuw film over Sneeuwwitje.

Volgens de gebroeders Grimm hadden de ouders van Sneeuwwitje haar zo genoemd omwille van haar opvallend witte huid. Disney, een van de meest woke ondernemingen van dit moment, gaat het verhaal nu opnieuw verfilmen met een latina actrice in de hoofdrol, want de blankheid van Sneeuwwitje wordt als een probleem ervaren. Het lijkt satire, maar is het niet.

Warrig web van woke

Die politiek correcte stunt schoot in het verkeerde keelgat bij Peter Dinklage, de dwerg die beroemd werd door zijn rol in ‘Game of Thrones’. Dinklage vindt het belachelijk dat Sneeuwwitje niet meer blank mag zijn, maar de dwergen wel nog dwergen zullen zijn. In verlegenheid gebracht, belooft Disney nu te onderzoeken hoe de dwergen minder dwergachtig gemaakt kunnen worden.

Het resultaat zal op iets lijken dat in het boek van Finn Garner had kunnen staan: ‘De vrouw van onbepaalde huidskleur en de zeven personen van gemiddelde hoogte.’ Er mag ook een meer manhaftig Sneeuwwitje verwacht worden. En de boze stiefmoeder zal waarschijnlijk de boze stiefvader worden.

Ondertussen is Dinklage zelf onder vuur genomen door andere dwerg-acteurs. Als dwergen niet meer uitgebeeld mogen worden door dwergen, vrezen ze hun broodwinning te verliezen. Dat kan dus uitlopen op discriminatie tegen dwergen. Om Sir Walter Scott te parafraseren: “Wat een warrig web we weven, wanneer we woke worden.”

Smiley

In 2006 had een zekere Nathan Poe op een internetforum de regel geponeerd dat extremisme en een parodie op extremisme moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, tenzij de auteur aangeeft, bijvoorbeeld door een smiley, dat het satire is. De huidige verwikkelingen rond de film over Sneeuwwitje zouden een parodie kunnen zijn van de hand van de rechtse ‘satiristen’ van ‘The Babylon Bee’, maar zijn helaas werkelijkheid. Daarom hebben we de wet van Poe nodig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

12 gedachten over “Sneeuwwitje gaat woke: “De vrouw van onbepaalde huidskleur en de zeven personen van gemiddelde hoogte””

  1. Wie kan eigenlijk garanderen dat Sneeuwwitje een meisje was en de 7 dwergen jongens? Statistisch is de kans is veel groter dat allen vermomd waren en er dus 1 echte (donkerhuidige, maar goed geschminkte) Adonis ’te doen’ had met een stuk of 7 maagdjes. De huidige visie door Disney is maar een commerciele tussenstap en binnen 20 jaar of zo krijgen we een waarheidsgetrouwe verfilming. Als Disney dan nog bestaat natuurlijk.

  2. Niet vergeten: De prins die Sneeuwwitje heeft gekust. Racisme want de prins is blank, discriminatie want de prins is rijk, en hij kust het meisje zonder eerst haar toestemming te vragen. Sneeuwwitje heeft ook na al die jaren nog geen klacht ingediend maar dat kan nog komen, dus dat die prins maar oplet!

Plaats een reactie

Delen