Volodymyr Zelensky. Foto Shutterstock.

Volodymyr Zelensky. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Dialoog over situatie Oekraïne en Rusland geopend

Ruben Notteboom

De komende dagen worden spannend en belangrijk om de situatie tussen Oekraïne en Rusland vreedzaam op te lossen. Beide landen zeiden al dat ze geen oorlog wensen, maar dan moet er een duurzame oplossing op tafel komen om de situatie aan de grens permanent op te lossen.

De Oekraïense president pronkte vandaag nog in het parlement dat de “diplomatieke en militaire steun aan Oekraïne het grootste zijn sinds de annexatie van de Krim”. Die uitspraak maakt hij terwijl Westerse leiders naar Kiev trekken. In Moskou zal Poetin op gesprek gaan met de Hongaarse premier Viktor Orbán. De leiders hebben een gemeenschappelijk doel, de situatie vreedzaam oplossen, maar willen wel allemaal een andere uitkomst.

Oekraïne en Rusland willen geen oorlog

Het goede nieuws is wel dat de landen openstaan voor dialoog. Het publiekelijk toegeven dat oorlog onwenselijk is en de vele gesprekken die zullen plaatsvinden op topniveau zijn een goed voorteken dat alle landen het erover eens zijn dat een akkoord beter is dan geen akkoord. Hoe dat akkoord er zal uitzien, is nog onduidelijk.

De ministers van buitenlandse Zaken van Rusland en de Verenigde Staten zullen ook met elkaar bellen. De relaties tussen Amerika en Rusland staan op een laag pitje sinds de verkiezingsoverwinning van Biden. Toch is het een goed voorteken dat de ministers in overleg willen gaan.

Internationale gemeenschap werkt mee aan oplossing

De vrees voor oorlog is groot, maar volgens velen overroepen. De NAVO en de EU steunen Kiev, maar Rusland wil Oekraïne juist uit die twee organisaties houden. De Britse premier Boris Johnson zal samen de Poolse premier Mateusz Morawiecki alvast naar Kiev trekken om met Zelensky op gesprek te gaan. Morgen staat de Nederlandse premier Mark Rutte op het programma. De Turkse president Recep Tayyup Erdogan zou morgen normaal ook op gesprek gaan. Zelensky is hoopvol dat de verschillende staatsbezoeken een “stabiliserende factor” zullen zijn.

Daarnaast riep Zelensky op in het parlement “verenigd te blijven en geen paniek te zaaien over de dreiging van een mogelijke Russische inval”. Zowel Oekraïne als Rusland ontkennen dat er plannen zouden zijn om Donetsk binnen te vallen, omdat geen van beide landen een oorlog willen ontketenen. De Oekraïense president wil een nieuwe top organiseren waaraan Rusland, Frankrijk en Duitsland zullen moeten deelnemen om de situatie op te lossen. Uit voorzorg werd wel een decreet ondertekend om het leger uit te breiden. Oekraïne wil geen oorlog, maar wil toch 100.000 extra strijdkrachten zien in de komende drie jaar om de vrede te waarborgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Dialoog over situatie Oekraïne en Rusland geopend”

  1. Steunen wij Kiev ? Echt ? Waarom ? De Oekraïense president Volodymyr Zelensky haalt uit naar Biden vanwege Biden’s opmerkingen. ‘Er zijn helemaal geen kleine invallen’ Meer details op businessinsider dot com.

Plaats een reactie

Delen