De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Emmanuel Macron trapt begin maart campagne af: “nucleaire renaissance” in aantocht?

Niels Geerinck

De Franse president Emmanuel Macron houdt in de eerste week van maart zijn allereerste officiële campagnebijeenkomst, zo stellen verschillende bronnen binnen zijn partij. Momenteel is hij nog geen officiële kandidaat voor het Franse presidentschap. Dat zet kwaad bloed bij de andere kandidaten. Volgens hen maakt Macron misbruik van het mediasysteem om extra zendtijd te krijgen.

Verschillende bronnen binnen zijn partij bevestigden het nieuws aan het Franse persagentschap AFP. De huidige president en de gedoodverfde kandidaat voor LREM (La République en marche) stak zijn ambitie op een tweede ambtstermijn nooit onder stoelen of banken. Er is dan ook niemand in Frankrijk of daarbuiten die twijfelt over Macron als kandidaat.

Volgens insiders stelde hij zijn kandidatuur uit om “een duidelijk signaal te geven” aan de Fransen. Zo wil hij aantonen dat hij zich nog steeds meer bezighoudt met de leiding van het land dan met zijn eigen presidentscampagne. Dit tot ergernis bij alle andere kandidaten.

De Franse mediaraad houdt de spreek- en zendtijd van politieke partijen en hun kopstukken op alle zenders nauwgezet bij. Zolang Macron zijn kandidatuur niet officieel heeft gemaakt spreekt hij als president en niet als kandidaat. Een handig trucje dat hem dus ‘gratis’ spreekminuten (en dus ook campagnetijd en bereik) oplevert.

“Nucleaire renaissance”

Een van de meest opmerkelijke punten waar Macron fors op wil inzetten is het bewerkstelligen van wat hij “een nucleaire renaissance” noemt. Kernenergie en de bijhorende kernindustrie zijn in Frankrijk steeds een veelbesproken onderwerp binnen het politieke landschap. Dat is al zo sinds het presidentschap van generaal Charles de Gaulle. Onlangs kondigde Macron aan zes nieuwe kerncentrales (type UPR-2) te willen bouwen en een optie te onderzoeken om daarbovenop nog eens 8 andere centrales uit de grond te stampen. De laatste kerncentrale die werd opgetrokken dateert inmiddels van 1990. Sinds 2007 is er één centrale in aanbouw, waarvan de opening echter wel werd uitgesteld omwille van het overschrijden van het begroot budget.

Het totale kostenplaatje van de zes geplande centrales wordt geschat op zo’n 52 miljard euro.

Het blijft wel een opmerkelijke bocht van Macron, die bij zijn aantreden als president nog onomwonden pleitte om een aantal kerncentrales meteen te sluiten. Het bouwen van de nieuwe centrales zou er volgens hem voor moeten zorgen dat er opnieuw meer jobs gecreëerd worden, en dat er “met de klimaatdoelen meer rekening kan gehouden worden.”

De energieafhankelijkheid zou door de nieuwe uitbreiding fors afnemen en langs de andere kant ook de ‘klimaatneutraliteit’ van Frankrijk helpen bewerkstelligen, zo zei de president. Inzetten op windmolens is volgens hem een pak minder opportuun. Zo vormen de witte bouwsels volgens hem “een bevuiling van het Franse landschap”. Het land begon onlangs wel met de aanbouw van een windmolenpark op zee.

Frankrijk haalt momenteel bijna twee derde van alle energie uit kerncentrales en is daarmee ’s werelds koploper in het gebruik van kernenergie. Daardoor beschikt het land ook over een zogenaamde ‘strategische autonomie’, waardoor het in een minder kwetsbare positie zit tegenover gaslanden zoals Rusland.

Geen officiële kandidaat, wel stevig in het zadel

Volgens de huidige peilingen staat Emmanuel Macron stevig aan de leiding met 24,5 procent. Hij wordt op de voet gevolgd door Marine Le Pen met 18 procent en Eric Zemmour met 13,5 procent. Valérie Pécresse volgt op een vierde plaats met 11,5 procent en Jean-Luc Mélenchon sluit het rijtje af met 11 procent. De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft plaats op 10 april. Marine Le Pen kondigde eergisteren aan haar campagne even stop te zetten totdat ze de nodige handtekeningen weet te verzamelen. Ook Zemmour moet nog alles op alles zetten als hij het quotum wil halen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/02/meerderheid-van-de-fransen-vindt-dat-frankrijk-onveiliger-geworden-is-onder-macron/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen