Demir vraagt federale regering om mee in cassatie te gaan tegen Klimaatzaak

Demir zegt zich te verzetten tegen "opgelegde de-industrialisering". Photonews

Uncategorized

Energieleveranciers sceptisch: “Doorvoeren btw-verlaging tegen 1 maart wordt zeer moeilijk”

Redactie PAL

Febeg, de federatie van Belgische energiebedrijven, is van mening dat het “zeer, zeer, zeer” moeilijk zal worden om de btw-verlaging rond te krijgen tegen 1 maart. Volgens de federatie zijn er minstens twee maanden nodig om de verlaging door te voeren.

Eerder kon u reeds lezen dat de regering deze nacht een akkoord bereikt heeft over de verlaging van de btw op energie. Deze maatregel moet lopen van 1 maart tot 1 juli en zorgt ervoor dat voor die periode van 4 maanden slechts 6% btw geheven wordt. Daarnaast wordt ook een energiecheque voorzien van 100 euro. Vervolgens zal er tevens een btw-hervorming op poten worden gezet die gebaseerd zou worden op een cliquetsysteem dat de energiefiscaliteit kan moduleren via de accijnzen.  

Twijfel bij energieleveranciers

Al snel bleek dat de energieleveranciers twijfelen aan de haalbaarheid van deze maatregel tegen 1 maart. “Het gaat hier om een extreem complexe operatie.”, zegt Febeg in haar persbericht. Het gaat dan onder andere om het feit dat de facturen van ongeveer vijf miljoen klanten moeten worden aangepast. Daarbij gaat het niet enkel om de prijzen, maar ook over promoties, websites, voorschot- en eindfacturen, contracten of betalingen aan autoriteiten. Daarvoor moeten de leveranciers volgens Febeg tientallen interne processen wijzigen en testen.

Toch belooft Febeg dat de leveranciers hun uiterste best zullen doen om de regels op tijd toe te passen. Tot een formele belofte komt het echter niet. “Het tijdschema voor de uitvoering blijft te kort.”, aldus een woordvoerder. “Zij kunnen zich er momenteel dus niet toe verbinden alles tegen 1 maart klaar te hebben.” Om die reden vraagt Marc Van den Bosch, topman van Febel, snel overleg met de politiek. Zo hoopt hij “de beslissingen van de regering op een technisch en juridisch sluitende manier te kunnen uitvoeren.”

Gewaarschuwd

Febeg wijst erop dat ze in het verleden al gewaarschuwd had voor de relatief lange termijn die vereist is om een dergelijke btw-verlaging te implementeren. Ze wijst er ook op dat toen de regering-Di Rupo een btw-verlaging doorvoerde “een uitstel van drie maanden noodzakelijk én toegestaan was.” Daar komt nu nog eens bij dat de energiesector al enorm veel werk heeft, onder andere door recente faillissementen van energieleveranciers en de overdracht van klanten die daarmee gepaard gaat.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/02/regering-bereikt-akkoord-over-stijgende-energiefactuur/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Energieleveranciers sceptisch: “Doorvoeren btw-verlaging tegen 1 maart wordt zeer moeilijk””

Plaats een reactie

Delen