Zuhal Demir en Henny De Baets. Achtergrondfoto Shutterstock, ingezette foto Photonews.

Zuhal Demir en Henny De Baets. Achtergrondfoto Shutterstock, ingezette foto Photonews.

Uncategorized

OVAM “heeft nooit beweerd dat er geen risico voor volksgezondheid was in PFOS-dossier”

Ruben Notteboom

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, OVAM, verweert zich in het PFOS-dossier. OVAM zou gezegd hebben dat er geen risico was op vervuiling in Zwijndrecht en geen gevaar voor de mensen, maar dat ontkent de maatschappij. De maatschappij zag niet meteen een acuut gevaar, maar adviseerde wel om extra te meten. Dat mocht echter niet. Dat beweert OVAM-topvrouw Henny De Baets tijdens een extra zitting van de PFOS-commissie in het Vlaams Parlement.

De uitspraak van De Baets doet veel stof opwaaien. Er werd namelijk zeer weinig tot niet gecommuniceerd over de PFOS-vervuiling door 3M en er werd niet gemeten omdat OVAM naar verluidt beweerde dat er geen risico of gevaar was. Nu De Baets die statement ontkent, of toch beweert dat de statement is verdraaid, wordt er een groot gat in het dossier geslagen. Waar ging het dan wel mis?

OVAM ontkent alle beschuldigingen en wijst naar Lantis en Vlaamse Overheid als schuldigen

OVAM zou volgens De Baets gezegd hebben dat er geen acuut risico bestaat voor de mens, maar dat er wel extra moet worden gemeten in Zwijndrecht om zeker te zijn. Die bijkomende metingen hebben nooit plaatsgevonden. De Baets beschuldigt de voorzitter van de raad van bestuur van Lantis, David Van Herreweghe, ervan dat hij het advies van OVAM verkeerd interpreteerde. Hij zou van “geen acuut risico” “geen gevaar” gemaakt hebben.

Daarnaast ontkent De Baets ook alle beschuldigingen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Demir beweerde dat ze enkele cruciale dossierstukken niet zou gekregen hebben. Volgens De Baets klopt dit niet. De Baets draait de situatie juist om en beweert dat OVAM enkele cruciale stukken niet gekregen heeft van de Vlaamse regering, waardoor iedereen met wijzende vinger tegenover elkaar staat in dit dossier.

Dossier uitgemond tot partijtje moddergooien: niemand wil verantwoordelijk gesteld worden in PFOS-dossier

Het wordt dus een moeilijke opgave om duidelijke antwoorden te krijgen in dit dossier. De netelige kwestie is uitgemond in een aardig partijtje moddergooien. Niemand wil namelijk verantwoordelijk gesteld worden voor de PFOS-vervuiling.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “OVAM “heeft nooit beweerd dat er geen risico voor volksgezondheid was in PFOS-dossier””

  1. Henny, vrouw van norbert de Batseleer,, notoir socialiste en op een scheet van haar pensioen (1 april). Paar halve waarheden meer of minder, als ze haar eigen maar uit de wind kan zetten. En ondertussen weten we hoeveel of beter gezegd hoe weinig een Groene burgemeester voor de volksgezondheid over heeft. Niets nada rein, nichts, nothing.

  2. Het is niet moeilijk. Stap voor stap de realiteit in kaart brengen. En de verantwoordelijkheden komen vanzelf boven drijven.
    Maar van in het begin zijn de zaken in de doofpot gestoken. 3M om te beginnen, de Groenen in de gemeente, het stadsbestuur van Antwerpen, Ovam. Net zoals bij de asbest-historie. Iedereen zwijgt en laat maar gebeuren. Kassa voor de gemeente en winsten voor de onderneming. Gezondheid van arbeiders en mensen in de omgeving : niet belangrijk. PFOS, identiek hetzelfde verhaal. Corruptie op alle niveau’s. En nu weten ze van niets. Té doorzichtig allemaal. De punten en komma’s moeten we niet weten, ze bedriegen ons allemaal. Kijk naar de vervuiling, en dan weet je het wel. Die valt niet al jaren uit de lucht. Neen, daar zijn politici voor verantwoordelijk, maar ze willen het niet geweten hebben. Als het kon, we zetten ze allemaal aan de deur.

  3. Zijn die vetbetaalde ambtenaren dan echt niet in staat een duidelijk rapport op te stellen en die overbetaalde politiekers niet bekwaam om zo een document te interpretteren?
    Arm Vlaanderen.

  4. Wat verwacht je anders van een politiek gekleurde instelling geleid door een Vooruit aanhangster die natuurlijk de zwarte piet naar anderen wil doorschuiven, als ik me niet vergis gaat deze Mw weldra op pensioen, een grote flater/fout zou dan kunnen invloed hebben op haar uitkering, er zijn er die voor niets terugdeinzen om zoveel mogelijk binnen te rijven

  5. Iemand liegt: dat staat vast. De Baets, op enkele maanden van haar pensioen, spreekt arrogante taal. Iets zegt me dat dit vrouwmens onbetrouwbaar is al heb ik daar geen enkel bewijs voor, maar mijn zesde zintuig heeft me nog nooit in de steek gelaten. Het wordt een onontwarbaar kluwen waar niemand aan uit kan. Typisch Belgisch…

Plaats een reactie

Delen