Eric Zemmour - Afbeelding: Shutterstock

Eric Zemmour - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Campagnefilmpje Eric Zemmour van YouTube gehaald

Niels Geerinck

Het filmpje waarin Eric Zemmour zijn kandidatuur officieel aankondigde op 30 november, werd donderdag door YouTube van het net gehaald. De video werd in totaal al meer dan drie miljoen keer bekeken. De verwijdering zou te maken hebben met een “inbreuk op het auteursrecht”.

Het campagnefilmpje verscheen op 30 november op het videoplatform. Daarin was Eric Zemmour te zien, gezeten aan een bureau met buste van Napoleon Bonaparte. Terwijl hij zijn toespraak voorlas, werden er verschillende symbolische beelden getoond. Sommige daarvan kwamen rechtstreeks uit reportages, maar een deel ervan was ook afkomstig uit bepaalde films. Het is over het gebruik van die beelden dat het Gerechtshof van Parijs en YouTube hun bedenkingen hadden, zo blijkt nu.

Vorige week oordeelde het Hof dat er sprake was van “inbreuken op het auteursrecht” en “inbreuk op morele rechten” aangezien de beelden ongeoorloofd gebruikt werden. Als gevolg werd de video door YouTube verwijderd en dient Reconquête een boete van 70.000 euro te betalen. Zemmour gaf aan in beroep te gaan tegen deze beslissing.

“Wanneer een auteursrechteigenaar ons op de hoogte stelt van een rechterlijke beslissing met betrekking tot een video die inbreuk maakt op zijn auteursrecht, schorten we de inhoud onmiddellijk op in overeenstemming met de wet”, aldus de woordvoerder van de Franse tak van YouTube.

Auteursrechten spelen kandidaten parten

De auteursrechten en het zogenaamde schenden ervan zijn een veelvoorkomend fenomeen in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. In januari diende het Louvre ook al een klacht in tegen Rassemblement National-kandidaat Marine Le Pen. Volgens het museum heeft Le Pen de bekende piramide op het binnenplein onrechtmatig in haar campagnefilmpje verwerkt. Het Louvre eiste daarop ook de verwijdering van de video.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/01/het-louvre-eist-verwijdering-campagnefilmpje-le-pen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Campagnefilmpje Eric Zemmour van YouTube gehaald”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen