Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Duitsland: nationalistische partij wordt “onder toezicht” van inlichtingendienst geplaatst

Niels Geerinck

In Duitsland verloor de nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) de juridische strijd tegen de binnenlandse inlichtingendienst oftewel de Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV). De rechters die de zaak behandelden, waren van oordeel dat de partij als “verdachte entiteit” aanzien kan worden. De voorzitter van de BfV noemt het vonnis “een mooie dag voor de democratie”.

Door het vonnis hebben de binnenlandse inlichtingendiensten een vrijkaart om de nationalistische partij “te surveilleren”. Naar eigen zeggen kadert dat perfect binnen de diensten en hun takenpakket omdat ze “extremisme dienen te controleren”, zo luidt het bij de rechtbank. Volgens de inlichtingendienst is er een “duidelijke radicalisering” merkbaar binnen de partij en in het bijzonder binnen de jongerenorganisatie Junge Alternative (JA).

De nationalistische partij bracht de zaak voor de rechter, omdat ze van oordeel was dat het een “politiek gemotiveerd” onderzoek betrof. Daarnaast maakt AfD zich sterk dat de “meest radicale elementen”, die zich binnen de partij organiseerden in de zogenaamde ‘Flügel’, al sinds geruime tijd uit de partij zijn gezet. Maar die beweringen vielen in dovemansoren in de Keulse rechtbank. Volgens de rechters mag die befaamde Flügel dan wel officieel ontbonden zijn, de invloed ervan binnen de partij en vooral de jongerentak Junge Alternative is nog erg voelbaar, zo oordeelden ze. “De jongeren houden zich aan xenofobe concepten die vergelijkbaar zijn met die van nazi-Duitsland”, klinkt het.

“Mooie dag voor democratie”

De voorzitter van de inlichtingendienst, Thomas Haldenwang, noemt de uitspraak “een mooie dag voor de democratie”. “De partij staat voor racisme, de partij staat voor uitsluiting van minderheden, de partij staat voor minachting van het sociale systeem. Daarom is het belangrijk dat de inlichtingendiensten na een jaar stilte weer over deze partij kan praten.”

Het blijft momenteel onduidelijk hoe de BfV de partij zal bespioneren. Volgens politieke commentatoren zullen infiltratie en afluisterpraktijken zeker tot het pakket van “maatregelen” behoren. Ook voor AfD-leden die actief zijn bij de ordediensten, justitie of in het onderwijs kunnen de implicaties erg hard zijn. “Er zijn leden van de partij die ambtenaar zijn; politieagenten, officieren van justitie, leraren, rechters. Nu zouden hun werkgevers kunnen beweren dat ze hun eed om de grondwet te beschermen niet hebben nageleefd en hen ontslaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Duitsland: nationalistische partij wordt “onder toezicht” van inlichtingendienst geplaatst”

  1. Moet VB en N-VA niet oproepen in het EP om Duitsland uit de EU te gooien?
    Nog een beetje of ook N-VA en VB worden staatsgevaarlijk binnen de EU (ik had dit reeds voorspeld in 2018)

  2. En zoals steeds in deze nieuwe linkse wereld zijn dit soort linkse waakhonden de grote voorstanders van vrije meningsuiting. Maar deze mening moet dan wel 99,9% overeenstemmen met de hunne. 🤮🤮🤮🤮🤮

  3. Wraakroepend! Alles uit de kast halen om toch maar aan de macht te kunnen blijven. Nog snel miljoenen vluchtelingen binnenhalen, de eigen bevolking ervoor laten betalen en dan tot hun kiesvee te verankeren todat de omvolking een feit is. Deutschland schafft sich ab!

Plaats een reactie

Delen