Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Uncategorized

Georges Gilkinet (Ecolo): “Ons doel was nooit om alle kerncentrales te sluiten”

Anton Schelfaut

Volgens Ecolo-vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet is het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3 geen politieke nederlaag van de groenen tegen de MR. “Het is redelijk om vijf van de zeven reactoren te sluiten”, zegt hij in La Libre.

De federale regering besliste afgelopen vrijdag om de twee jongste kernreactoren toch niet te sluiten in 2025. Op die manier wil de regering de bevoorradingszekerheid van elektriciteit garanderen. Daarnaast werd ook beslist om twee nieuwe gascentrales te bouwen, maar Gilkinet benadrukt dat dit geen politieke keuze is. “Het was Elia (de hoogspanningsnetbeheerder, red.) die dit nieuwe element op tafel legde.”

Gilkinet verwacht dat de onderhandelingen met Engie over het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3 niet gemakkelijk zullen zijn. “Ons doel is om een akkoord te bereiken, maar dat zal niet gemakkelijk zijn”, waarschuwt hij. “We zullen het contract niet tegen elke prijs verlengen, we hebben een aantal voorwaarden gesteld. Zo zal Engie verantwoordelijk blijven voor de ontmanteling van de centrales en het beheer van het kernafval. Bovendien zal Engie ervoor moeten zorgen dat Doel 4 en Tihange 3 de productie van hernieuwbare energiebronnen niet in de weg staan. Dit is een nieuw paradigma, een omkering van de bewijslast.”

Meer hernieuwbare energie

Hoewel de volledige kernuitstap een belangrijk programmapunt was van de groene regeringspartijen, verdedigt Gilkinet de beslissing. “Met de oorlog in Oekraïne is het voorzichtiger om onze elektriciteitsproductie over verschillende bronnen te spreiden”, legt hij uit.

Gilkinet wijst erop dat de elektriciteitsmix aan het einde van de legislatuur meer hernieuwbare energie dan kernenergie zal bevatten. “Ons doel was nooit om alle kerncentrales te sluiten, maar om op een dag 100 procent hernieuwbare energie te bereiken”, besluit hij. “En we hebben een belangrijke stap gezet in de richting van dit doel.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Georges Gilkinet (Ecolo): “Ons doel was nooit om alle kerncentrales te sluiten””

  1. ons doel was nooit om alle kerncentrales te sluiten !!!! – die liegt zijn eigen moeder voor net zoals zijn Tinne – deze fakeregering met op kop de Vld en de groenen is een van de slechtste regeringen ooit – een regering die zelfs nooit had mogen zijn , de burgers zijn deze bende echt Spuugzat en niet alleen betreffende Energie, ook pensioenen , migratie, schoolachteruitgang , mijn A4 blad zou nog vol geraken

Plaats een reactie

Delen